Параграф22 Daily

§22 Новини

Нов затвор ще градят в с. Самораново

Нов затвор, отговарящ на европейските стандарти ще бъде изграден до март 2024 година в с. Самораново, община Дупница, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Предвиден е и учебен център за персонала, където кандидатите за служители на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) ще бъдат подготвяни по специално разработени програми и методики. Ще бъде изградено и "преходно отделение", което е съвременна концепция за подготовка за завръщане в обществото на хора, които предстои да бъдат освободени от затвора, посочиха още от Министерството на правосъдието.

Предстои да се построят и различни производствени цехове, в които затворниците да имат възможност да работят. Това ще създаде условия за кооперация с местни работодатели по линия на трудова заетост и реализиране на локални проекти в сферата на производството. Очаква се разкриването на около 90 нови работни места.

Против проекта обаче се обявиха жителите на селото. Според кмета Райко Цветков, изграждането на затвора ще задълбочи проблема с водоснабдяването заради остарялата и амортизирана водопроводна мрежа. Освен това хората са обезпокоени за сигурността и имиджа на селото си.

Сега в бившите казарми при Самораново се помещава затворническото общежитие към Бобовдолския затвор, в което изтърпяват присъда лишени от свобода с по-лек режим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във