Параграф22 Daily

§22 Новини

Нова измама на колекторски фирми, сочи адвокат

Събирачите на дългове започват дело срещу срещу човек, който не си е плащал сметки или вноски към банка, телеком, топлофикация и т.н, а после техен представител се обажда на длъжника и му обяснява, че е неговият "служебен защитник", назначен от съда. За измамата предупреди адвокат Десислава Филипова, която е председател на Европейския център за защита на правата на гражданите. "Законът не предвижда по такива дела да се назначават служебни адвокати", коментира адв. Филипова, цитирана от медиите.

Юристката разяснява каква е целта на схемата: "Мнимият служебен адвокат Ви предлага да направите плащане още преди съдът да се е произнесъл, за да избегнете осъждането за допълнителни разноски. Това е подвеждане. В края на миналата година Гражданският процесуален кодекс бе променен. Преди това банката например показваше в съда копие от счетоводната книга и само на това основание се сдобиваше с изпълнителен лист, а длъжникът дори нямаше време да възрази и да обясни, че банката е надула лихвите. Сега вече всеки кредитор, който иска да получи от съда заповед за принудително изпълнение, трябва задължително да представи договора, а съдът да провери дали този договор не е в ущърб на клиента - т.е. дали не съдържа неравноправни клаузи. И ако има такива клаузи или други нарушения, съдиите отказват да издадат заповед в полза на кредитора. Повечето хора обаче още не знаят, че законът ги защитава, ако са жертва на някакви уловки в договора. Именно за да заобиколят тази защита и да ви накарат да платите още преди съдът да е разгледал заявлението им, колекторите са измислили този номер", пояснява адв. Филипова.

Ако искате наистина да се защитите, сами си изберете адвокат - "служебният" защитник, предложен от колектора, иска да вземе пари, не да защити Вашия интерес. Ако възразите в съда, че събирачът на дълг Ви иска недължими суми и спечелите делото, съдът ще разпореди всички направени от вас разноски, включително и за адвокатски хонорар, да бъдат платени от кредитора, припомня юристката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във