Параграф22 Daily

§22 Новини

Нова измама с банкови карти превръща жертвите в съучастници на престъплението

Картодържателите по света вече са предупредени за нов тип измами с банкови карти. Жертвите на измамата не само губят спестяванията си, но и самите те стават съучастници в престъпление. Това съобщиха пред Gazeta.Ru от компания Softline Infosecurity.

Същността на новата измамна схема е проста: избраната жертва получава голям паричен превод (до 10-15 хиляди долара). След това нападателят се свързва с жертвата и я моли да върне изпратените уж "погрешка" пари. Той диктува номера на картата си и предлага на измамения да запази малка сума за себе си като "награда". В резултат на това хората, които са съгласни да върнат средства на продиктувания номер банкова карта, стават съучастници в престъпление, предупреждават експерти.

Причината е проста: преди това измамникът е обещал на друг купувач несъществуващ продукт. Измаменият му казва номера на своята карта и веднага олеква, защото става първа жертва в схемата. Купувачът, който не е получил поръчаната стока след плащането, се свързва с полицията. Но тук вече има касова бележка, която е изписана на картата на произволен втори или трети участник в измамата към деня на закупуване на стоките. По тази причина по-късно ще бъде много трудно на жертвите да докаже невинността си за това престъпление.

В същото време нападателят взема парите на купувача и се скрива, оставяйки втория или третия в схемата да плаща, заключиха от компанията за интернет сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във