Параграф22 Weekly

§22 Новини

Нова пирамида завлече адвокати, лекари и бизнесмени

Финансова пирамида - така определят дейността на компанията "Сейв Къмпани Интернешънъл" измамени индивиди, инвестирали хиляди левове в нея.


Подозренията, че фирмата, прекръстила се наскоро на "СейвУЕЙ България", извършва незаконни операции, се засилиха след като Комисията за защита на потребителите излезе със становище, че е налице нелоялна търговка практика.


Сред хората, инвестирали в компанията, обещаваща бързо забогатяване, има известни лекари, адвокати, полицаи, бизнесмени и директори на държавни структури.


Всеки от тях е влязъл в групата след като е бил вербуван от близък приятел или бизнеспартньор с оферта за лесни печалби. Схемата за привличане била стандартна. За да влязат в нея мечтаещите бързо забогатяване дори теглили кредити или взели пари на заем от роднини и приятели, които веднага загубили.


Потърпевшите обвиняват компанията, че ги е измамила с обещания за големи бонуси срещу карти за отстъпка в търговските мрежи.


Адвокатите на фирмата отричат тя да е пирамида, въпреки становището на Комисията за защита на потребителите, която е глобила дружеството с 10 хил. лева за заблуждаваща търговска практика. От прокуратурата обясняват, че по тяхно разпореждане се извършва данъчна проверка след постъпилия сигнал от Комисията за защита на потребителите.


Досега фирмата не е била разследвана по подозрение, че е финансова пирамида. Нейни собственици са двама българи, които в момента са в чужбина. Единият от тях е дори божи служител - пастор Светослав Петров от Християнски център "Жътвата".


Именно той завел делото срещу организатора на групата измамени във "Фейсбук", която обвинява фирмата за финансова пирамида.


"Нашата проверка започна в края на миналата година. След набраната информация може да се каже, че тяхната дейност е в някаква степен налага на непочтена търговска практика", заяви по ТВ Иван Бъчваров, главен секретар на Комисията за защита на потребителите.


Той поясни, че в закона има черен списък на дейностите, които са свързани с такава търговска практика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във