Параграф22 Daily

§22 Новини

Нова схема за банкови измами с фалшиви сметки

За установени опити за банкови измами с подправени фактури, изпратени от „псевдоконтрагенти“, информираха от ПроКредит Банк България.

Основата цел на измамата е да бъдат променени данните за банковите сметки, които са посочени в документите за плащане. Потърпевши от подобни измами са дружества, чиято дейност е свързана с внос на стоки от контрагенти в чужбина. В такъв случай например е възможно чуждестранният бизнес партньор да съобщи по електронен път, че поради започнала проверка или одит на неговата компания, се налага да промени обслужващата си банкова сметка. В тази връзка той изпраща нова банкова сметка, по която е необходимо да бъде преведена съответната сума за плащане на доставената стока.

След като от кореспонденцията е видно, че предстои да се извърши плащане, мошениците създават електронна поща, наподобяваща тази на чуждестранния партньор. Обикновено фалшивият адрес се различава с един или няколко символа от истинския адрес. Като  участниците в измамата разчитат на визуалната заблуда от приликата между двата адреса. В полученото съобщение от фалшивата електронна поща се твърди, че поради една или друга причина, например наложена блокировка по сметката или проверка на компанията е необходимо средствата да се наредят към посочената в съобщението новооткрита банкова сметка.

Така преведените средства се получават от участник в престъпната група.

Facebook logo
Бъдете с нас и във