Параграф22 Daily

§22 Новини

Нова схема за осребряване на пари чрез данъци и митнически плащания

Руската федерална агенция Росфинмониторинг е разкрила през 2020 г. нова схема за осребряване на незаконни пари, насочена към избягване на процедурите за банков контрол с използване на данъци или митнически плащания, съобщава информационният бюлетин „Резултати от информационното взаимодействие с организации, извършващи сделки с пари или друго (имущество“, сочи ТАСС.

Става дума за модификация на известната схема в сянка, при която средства от клиенти се превеждат по сметките на предприятия или свързани с тях лица чрез транзакции на голям брой посредници с признаци на фиктивност, посочват в бюлетина. "През 2020 г. в тази типология се появиха различни модификации, целящи да прескочат контролните процедури на банките. Например кредитните институции са идентифицирали ситуации, свързани с прехвърлянето на данъци или митнически плащания от фиктивни компании за търговия на дребно", се казва още в публикацията.

По-рано тази година Росфинмониторинг съобщи за нови схеми за осребряване на незаконни пари чрез така наречените проекти за заплати, реализирани през кредитни институции, в които юридическите лица нямат банкови сметки. В тези случаи банките не могат на един по-ранен етап да оценят реалната оперативна дейност на такива клиенти, а схемите се използват за банални парични плащания чрез фиктивни заплати на несъществуващи служители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във