Параграф22 Daily

§22 Новини

Новата такса смет на перничани влиза в съда

В Административния съд вече е образувано дело по гражданска жалба срещу решението на местния ОбС, с което беше приета план- сметката за чистотата за тази година. Гражданската жалба се придвижва от адвокат Анжела Асенова, която призова перничани да се присъединят към делото. С решението си съветниците приеха предложението на кметската управа и увеличиха таксата за битови отпадъци за населението от 1.8 на 2.25 промила. За бизнеса налогът остава непроменен.

Според експерти, ако съдът не отмени решението и то остане в сила, сметките на перничани ще скочат с около 25 процента. Кметската управа оправда завишението с необходимостта от подобряване на чистотата в общината и качеството на услугите по сметопочистване и сметоизвозване.

Съгласно заложените в план- сметката параметри, само за миене и метене на улици през тази година ще се разходват средства в размер на 3 673 004 лева при 745 000 лева за миналата година. Извън тази сума са разходи за сметосъбиране и сметоизвозване, които са в размер на 4 200 000 лева, и разходите за депо, които са над 2 000 000 лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във