Параграф22 Daily

§22 Новини

Нови 62 пожарни автомобила ще заработят в седем града

Връчваме официално ключовете на още 62 пожарни автомобила – среден клас за гасене на пожари в най-големите градове на територията на Република България. Това заяви Веселин Вучков, министър на вътрешните работи, при церемонията по представянето на новата пожарникарска техника, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и Стара Загора. Проектът, който стартира още през 2012 година и по отношение на който няколко правителства и министерства проявиха приемственост, е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие“. Благодарим и на ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Проектът е на стойност 97 милиона лева“, обясни Вучков.

„До момента са доставени и вече работят 113 пожарникарски автомобила, 26 автомеханични стълби, 6 спасителни автомобила. Спокойно можем да обобщим, че в резултат на това сериозно финансиране от Европейската комисия и този огромен проект, пожарникарите от над 86 районни служби в страната ще могат адекватно да отговорят на предизвикателствата. На практика ще задоволим потребностите на над 50% от пожарните служби на територията на страната. Служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ заслужават това и го доказаха, включително и в момента, когато пред тях стои едно сериозно предизвикателство, предизвикано от атмосферните влияния. Честитя новата придобивка на ръководството и служителите от ГД ПБЗН и дано им се налага да ги ползват по-рядко“, каза още Веселин Вучков.

Пред журналисти министър Веселин Вучков заяви, че цялото техническо оборудване на българските пожарникари ще бъде обновено до края на 2015 година. „Това ще бъде видимо и зримо от всички граждани на територията на цялата страна. Само се надявам пожарникарските автомобили да не станат повече от самите пожарникари“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във