Параграф22 Daily

§22 Новини

Нови синдици влязоха в обявения в неплатежоспособност ОЦК - Кърджали

Кредиторите на обявения в неплатежоспособност Оловно-цинков комбинат в Кърджали са избрали двама нови синдици на дружеството.Това става ясно от определение на Пловдивския апелативен съд /ПАС/, публикувано на сайта на съдилището, цитирано от БТА.

Назначеният по инициатива на съда синдик Александър Георгиев е освободен, а на негово място кредиторите са избрали
 Елвира Танчева и Александър Костадинов. Заради смяната,Окръжният съд в Кърджали е отказал да одобри предложената от Георгиев схема на разпределение на средствата суми към кредиторите на ОЦК, събрани в производството по несъстоятелността му. Според публикуваната в Търговския регистър документация, на първо място в този списък е кредиторът "Първа инвестиционна банка" с вземане за над 28 млн. лева, което е частично уважено, "БНП Париба /Швейцария/" АД с 93 713 лева,фирми доставчици, НАП, както и работници и служители, които не са получили заплатите си.

При фалита на ОЦК от предприятието бяха освободени около 550 души, на които дружеството дължи над375 хиляди лева.
Окръжният съд в Кърджали е отказал да одобри схемата за разпределение на средствата, тъй като, според магистратите, тя трябва да бъде изготвена не от освободения синдик, а от новоизбраните. Според председателя на съдебния състав в ПАС Севдалин Божиков, това не е пречка и делото се връща на Кърджалийския окръжен съд без право на обжалване на
 определението.

Комбинатът не работи от началото на 2012 г. Към края на 2011 г. ОЦК Кърджали има банкови заеми и задължения към фирми за 193,5 млн. лева, а вземанията му са за около 6 млн. лева. От 31 декември 2012 г. с решение на съда дружеството е обявено за неплатежоспособно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във