Параграф22 Daily

§22 Новини

Нови услуги на НАП с идентификационен код

Персоналният идентификационен код  (ПИК), издаван на клиентите на Национална агенция за приходите, вече може да бъде получен от всеки от офисите ни в страната, съобщават от НАП. Досега кодът се получаваше задължително от офиса по постоянен адрес на гражданите и по регистрация на фирмите. Най-новите електронни услуги на приходната агенция, достъпни с ПИК за физическите лица, са възможността за:

-  подаване на декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице, както и уведомления за сключване, изменения или прекратяване на трудови договори; автоматизирано плащане на дължимите суми към държавата директно от справката за задълженията; подаване на осигурителна декларация образец 7 (задължително изисквана от безработни и неосигурени за здраве на друго основание и при възстановяване на здравноосигурителни права); подаване на декларация образец 5 (подавана от самоосигуряващи се лица, когато се осигуряват само във фонд „Пенсии” на държавното обществено осигуряване).

Издаването на ПИК е безплатно, отнема няколко минути, а с него физическите лица могат да подават данъчни и осигурителни декларации, да следят данъчната си сметка за задължения и плащания, да проверяват осигурителния си доход и да ползват редица други електронни услуги.

Над 5000 персоналните кодове, издадени на фирми и физически лица от началото на годината до момента в област Стара Загора. През изминалата данъчна кампания, в страната, всяка трета декларация за доходите е била подадена по интернет с персонален код, а над 2 млн. са справките за задължения и плащания, направени на сайта на НАП от началото на 2015 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във