Параграф22 Weekly

§22 Новини

Новия ВСС без знакова комисия

В новия Висш съдебен съвет няма да има комисия за контролnbsp; върху знаковите дела. Това стана ясно на днешното заседание на кадровия орган. nbsp;Бившия депутат от ГЕРБ Юлиана Колева, която участваше в работната група за изработването на новия правилник обясни, че съществуването на комисия за проверка на обществено значимите дела е вредно за системата и делата не могат да бъдат делени на обществено значими и незначителни.


Закритата комисия се занимаваше основно с развитието на делата, следени Европейската комисия. По важните сред тях бяха за измамите с европари срещу Марио Николов и Асен Друмев,nbsp; делотоnbsp; Маргините, процесът срещу бившия шеф на ТЕЦ-а Вальо Топлото, срещу бившият военен министър Николай Цонев, Красьо Черния и т.н. Независимо от наличието на подобна комисия към обаче всички споменати по-горе дела и още много други приключиха с оправдателни присъди. Съдът възприемаше търсенето на сметка за неговата работа от страна на съдебните кадровици като накърняване на неговата независимост и обявяваше бойкот на действията на тази комисия.


Все пак от ВСС заявиха, ще продължат да информират Брюксел за състоянието на следените от Европейската комисия дела, но все още не е ясно кой ще поеме това задължение.Другата основна разлика в структурата на предишния и настоящия ВСС е създаването на Комисия по публична комуникация, която ще отговаря за връзките с останалите институции, медиите и неправителствените организации.


Проблемът с прекомерната заетост на магистратите стана причина за създаване и на специална комисия по тези въпроси. За председател бе избран бившият апелативен съдия Калин Калпакчиев. Основата й задача ще бъде изготви стандарти за натовареността, за да се тушира напрежението в системата. На база обобщената статистическа информация за дейността на органите на съдебната власт два пъти в годината ще се анализира и отчита степента на натовареност на магистратите.До следващото заседание Комисията по предложения и атестиране трябва да изработи правила за провеждането на избори на административни ръководители, които ще включват ред на номиниране, стандарти, на които трябва да отговарят подготвенитеnbsp; от кандидатите концепции, правила за провеждане на събеседването и т.н. Идеята бе на члена на съвета Галина Карагьозова, която припомни, че предишният състав на къдровия орган е бил критикуван и за тази процедура. Тя припомни, че повечето от избраните членове на ВСС са наблегнали на този проблем в концепциите си. В обсъждането на правилата могат да участват и членовете на съвета, които не влизат в състава на Комисията по предложения.


Висшият съдебен съвет стартира процедура за избор на директор на Националната следствена служба (НСлС) , който е и заместник-главен прокурор. Мандатът на сегашният шеф на следствието Бойко Найденов изтича в началото на следващия месец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във