Параграф22 Daily

§22 Новини

Новият арест в Бургас може да приеме 36 задържани "по европейски"

На 26 март т.г. в 13.00 ч. ще бъде откриването на новия арест в Бургас, с което се преустановява едно продължаващо с години нарушение на предписания на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (Комитета срещу изтезанията – КПИ). След ремонт на обособена част от затвора в Бургас, там са преместени арестните помещения, които досега се помещаваха в сградата на Областната дирекция на МВР. На откриването ще присъства заместник-министърът на правосъдието Андрей Янкулов, както и главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” Росен Желязков, магистрати, представители на Министерство на вътрешните работи и на Главна дирекция „Охрана” към МП.

С преместването на следствения арест в сградата на затвора в Бургас Министерството на правосъдието отстранява всички слабости, посочени в три последователни доклада на КПИ. Последното посещение на ареста в Бургас от делегация на КПИ е от 2014 г., като констатациите са изцяло негативни. В доклада се обръща внимание, че в килиите няма достъп на естествена светлина, тоалетните в тях не са преградени, арестът не разполага с място за престой на открито, а храната се доставя веднъж дневно отвън - от затвора, и се сервира студена. В заключение КПИ напомня, че трябва да се предприемат спешни мерки за основен ремонт на следствения арест в Бургас, а като цяло - че материалните условия в арестите, посетени през 2014 г., продължават да не отговарят на стандартите на Комитета.

След преобразуването на част от помещенията в Бургаския затвор в арестни, капацитетът на новите килии е за общо 36 лица, задържани под стража. Предвидени са отделни килии за чужди граждани, за жени и за непълнолетни. Изградено е помещение за извършване на първоначалната диагностика за определяне на риска и за медицинска диагностика.

Всяка от килиите е със самостоятелен санитарен възел, оборудван с вентилация, тоалетна и мивка с топла и студена вода. Санитарните възли са изцяло отделени от килиите. Изградена е баня с тоалетна, съблекалня и три душа. До всички килии има достъп на естествена светлина, освен това те са и допълнително осветени с икономично LED осветление. Помещенията са оборудвани с радиатори на парно отопление.

След преместването на ареста в сградата на затвора задържаните ще имат възможност да ползват престой на открито, отделно от осъдените затворници, както и ежедневен достъп до телефон за връзка с близки и адвокати. Храната ще им се предоставя непосредствено след приготвянето ѝ. Освен това задържаните ще могат да ползват магазина на затвора за закупуване на разрешени вещи и хранителни продукти.

За преоборудването на новите арестни помещения е използван изцяло трудът на лишени от свобода от затвора в Бургас. Ремонтните дейности започнаха през ноември 2014 г. като наличните помещения са пригодени за настаняване на по 4 или 5 задържани лица при спазване на стандартите.

За изграждане на стените, както и за голяма част от оборудването, са използвани налични материали, включително врати и шкафове от съществуващия арест. Крайната стойност на всички средства за ремонта и за оборудването е под 30 000 лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във