Параграф22 Daily

§22 Новини

Новият Изборен кодекс предвижда много мажоритарност

Готова е черновата на новия Изборен кодекс. Проектът предвижда много мажоритарност на следващите избори, каза заместник-председателят на Народното събрание и председател на временната комисия за изготвяне на нов Изборен кодекс Мая Манолова пред БНР.


Предложени са смесената немска система със 120 мажоритарни и 120 пропорционално избрани депутати и пропорционална избирателна система с преференции, която най-вероятно ще бъде избрана , каза тя.


В черновата на новия Изборен кодекс са включени предложенията на гражданските организации и движения, направени в рамките на 8 публични обсъждания. Включили сме препоръките на международните наблюдатели, които следяха изборите, както и предложения, които направихме в предишния парламент, но те бяха отхвърлени , каза Манолова.


За първи път на следващите избори се предвижда и въвеждането на машинно гласуване. Това е рязка промяна, която няма как да бъде въведена изведнъж. На първо време ще предвидим и гласуването с хартиени бюлетини. Те ще са интегрални с допълнителни защити, така че да не могат да се печатат допълнителни тиражи, които после да служат за фалшификации. Затова предвиждаме всички бюлетини да са с номера , заяви депутатът от левицата.


Новият Изборен кодекс предвижда бюлетините да бъдат печатани само в печатницата на БНБ. За изчистването на списъците от т.нар мъртви души най-добре е да се въведе активна регистрация, обясни Мая Манолова, но призна, че това не може да се осъществи за следващите национални избори. Затова в черновата сме записали гласуващите на следващите избори да бъдат включени в основна база данни за избирателни списъци. След това тези, които не фигурират, да могат със заявление да бъдат дописани, а тези които желаят да гласуват, а ги няма в списъка, да могат да направят това след представяне на лична карта, обясни Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във