Параграф22 Daily

§22 Новини

Новите съдебни инспектори встъпиха в длъжност

С пожелание да не взимат пример от парламентаристите, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова новите инспектори да защитят в работата си не само професионалната си чест, но и човешкото си достойнство, пише "Правен свят".

Днес на официална церемония в Инспектората на ВСС встъпиха в длъжност новите 10 съдебни ревизори, а старите бяха изпратени с плакети и благодарности за чудесната работа, която били свършили.

Домакин бе главният инспектор Теодора Точкова, а сред гостите бяха председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Колев, заместник-главният прокурор Пенка Богданова, министърът на правосъдието Екатерина Захариева, членове на Висшия съдебен съвет, председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, магистрати.

Шефът на ВКС каза още, че пред новия състав на ИВСС стои голямо предизвикателство – 7% доверие в съдебната система, а за да има доверие е необходима усърдна работа от всички.

А после Лозан Панов разкритикува начина, по който парламентът избра новия състав на ИВСС: "Доверието в съдебната система се гради не само от институциите в самата съдебна система. Ако при избора на инспектори в Народното събрание имаше дебати, имаше мотиви и съображения защо се предпочита един кандидат пред друг, сигурен съм, че доверието в съдебната система щеше да бъде по-високо. Ако за половин час и дори по-малко се събра мнозинство повече от 160  депутати и се гласуваха инспекторите, то това не е един от най-добрите знаци за реформа в съдебната система, защото квалифицираните мнозинства са създадени, за да концентрират вота върху най-добрите специалисти, а не да прикриват парламентарен пазарлък – аз на теб този, ти на мен онзи."

Председателят на ВКС попита дали и бъдещият състав на ВСС ще бъде избран по същия начин и изрази надежда да не стане така. И отбеляза още: "Дали заради този избор или по някакви други причини, но в новия ИВСС има само един специалист по гражданско право и нито един по търговско. На новите колеги пожелавам, за разлика от парламентаристите, да защитят в работата си не само своята професионална чест, но и човешкото си достойнство."

Той добави, че протяга ръка към тях, за да може заедно да изградят доверието в съдебната система, защото, по думите му, то се гради не с ПР-акции в Брюксел, а със смели, неотложни реформи.

Главният инспектор Теодора Точкова от своя страна даде отлична оценка за работата на досегашния състав. И като пример посочи няколко цифри – през четиригодишния си мандат са извършени близо 500 комплексни планови проверки, тематични и контролни проверки, както и проверки при самосезиране. Проверени са били над 8000 сигнала на граждани и държавни органи и магистрати за нарушения в правосъдната дейност. "Благодарение на тяхната работа се постигна уеднаквяване на съдебната практика, а също така се дисциплинираха магистратите и органите на съдебната власт", каза тя.

А за новите си колеги, Точкова заяви, че вижда в тях доказани професионалисти, които "притежават в себе си дързостта и куража да отговорят на новите предизвикателства". Самата Точкова била оптимист.

Председателят на ВАС Георги Колев благодари на предходния екип, че за времето, в което изпълнявали тази длъжност, са успели да се справят със задачите си, да запазят една безпристрастност и професионализъм. "Нека професионализмът и абсолютната безпристрастност да бъдат водещи при вас", пожела той на новия състав.

"В изключително предизвикателен момент встъпвате в длъжност. С измененията в Конституцията се дадоха нови, изключително важни правомощия и очакванията към новият състав на Инспектората са още по-големи за укрепването на независимостта, за укрепване на доверието в съдебната система", каза на свой ред правосъдният министър Екатерина Захариева. И още: "Това, което аз мога да гарантирам като министър е да внеса втория законопроект от ЗИД на Закона за съдебната власт, който в пълна степен да гарантира, че новите така отговорни правомощия по отношение на проверките за почтеност, имущество и за конфликт на интереси, които конституционният законодател предостави на Инспектората, ще бъдат в пълна степен покрити от ЗСВ и ще бъдат дадени гаранции за осигуряване на административен и финансов капацитет, който изпълнителната власт дължи на съдебната за изпълнение на правомощия."

Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов пък описа процедурата за избор на съдебни ревизори като "много тежка и дълга", имало много добри и качествени кандидати, над нивото на правната комисия. Поясни, че изпитва и малко болка, защото много други качествени кандидати не били избрани. Затова той "завеща и заръча" на съдените ревизори да работят и за тях. Накрая заяви, че му е трудно да си представи какво е да проверяваш тези, които съдят.

Заместник-главният прокурор Пенка Богданова пък пожела на новия състав на ИВСС да не губи вяра към всички магистрати, да вървят към по-добро, към отиващите си инспектори се обърна с думите: "Респект към достойно свършената работа."

Facebook logo
Бъдете с нас и във