Параграф22 Daily

§22 Новини

Новите съдебни заседатели към Районния съд в Разград положиха клетва

Новите 24 съдебни заседатели към Районния съд в Разград положиха клетва, съобщиха от съдебната институция. Двадесет са избрани на тази длъжност за първи път, а четирима от тях са били заседатели и в предходни мандати. Те се заклели да прилагат точно Конституцията и законите на Република България, да изпълняват задълженията си по съвест и вътрешно убеждение, да бъдат безпристрастни, справедливи и да пазят тайната на съвещанието.

Председателят на Районния съд Маргарита Новакова поздравила съдебните заседатели с встъпването им в длъжност и представила всички магистрати, които работят в институцията. Тя разяснила, че участие на съдебни заседатели е предвидено само в наказателни дела, когато обвинението е за престъпление, за което Наказателният кодекс е предвидил наказание "лишаване от свобода" над 5 години. В Разградския районен съд през отминалата 2019 г. на производство са били близо 1000 наказателни дела, като само в част от тях участват съдебни заседатели, заявила Новакова.

След ритуала по полагането на клетва, съдия Доротея Иванова провела началното обучение на съдебните заседатели, допълват от пресцентъра на съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във