Параграф22 Daily

§22 Новини

Ново обвинение за пране на пари срещу бивш бразилски президент

Бившият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва е с ново обвинение за пране на пари . Прокурорите от операция Lava Jato го обвиняват заедно с бившия министър на икономиката Антонио Палочи и бившия президент на института "Лула" Пауло Окамото, съобщава „Ел Мундо“.

Тримата бяха обвинени в пране на поне четири милиона реала (почти 640 000 евро), които строителната компания Одебрехт дари на Института Лула между декември 2013 г. и март 2014 г. Парите произхождат от присвояване в петролната компания „Петробрас“ и според разследващите се изплаща на четири партиди под формата на дарения за Института „Лула“.

Основното доказателство, предоставено от прокуратурата, е, че сумите са дебитирани от паралелната система от подкупи, която е имал Одебрехт, по-специално от „Италианската маса“ (предполага се, че се отнася до Палочи) и от подсметката, определена за „приятеля“, предполагаемия прякор на Лула . Следователно транзакциите са законни, но парите са незаконни.

Адвокатите на лидера на Работническата партия (ПТ) подчертават, че даренията са законни и че „те са надлежно документирани чрез разписки, издадени от Института „ Лула “(което не се бърка с личността на бившия президент) и са надлежно осчетоводени“. Ако съда приеме това обвинение срещу Лула, ще видим четвърти процес срещу бившия президент във Федералния съд на Парана, седалището на операция „Lava Jato“, която някога е била ръководена от бившия съдия и бивш министър на Жаир Болсонаро, Сержио Моро.

Това ново обвинение идва след някои положителни новини за левия лидер. Федералният върховен съд постави под съмнение методите в процесите срещу Лула в три решения, а преди две седмици правосъдието повдигна друго обвинение, свързано с Одебрехт и Националната банка за икономическо и социално развитие (BNDES), като разбра, че няма убедителни доказателства.

Бившият президент беше освободен от затвора през ноември 2019 г., но все още виси присъдата на съдия Моро относно апартамента в Гуаруджа. По този случай неговите политически права бяха анулирани, което би му попречи да се кандидатира за изборите.

Сега адвокатите му се надяват, че Върховният съд ще разгледа възможно най-скоро жалбата, с която се иска отмяна на присъдата му с мотива, че прокурорите на Моро и Lava Jato никога не са били безпристрастни и са действали с политически цели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във