Параграф22 Daily

§22 Новини

НС прие промени в Закона за достъп и разкриване на документите на ДС

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия (БНА). Законопроектът бе гласуван със 111 гласа "за", 28 - "против" и петима - "въздържал се".

"За" промените, внесени от "Демократична България", гласуваха народните представители от "Продължаваме Промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, двама от "Има такъв народ" (ИТН). "Против" бяха 19 от депутатите на "БСП за България" и девет от "Възраждане". С "въздържал се" гласуваха четирима от народните представители на ИТН и един от левицата.

С предложения законопроект се конкретизира, че правомощието на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, по-известна като комисия по досиетата, не е еднократен акт с оглед на значителния брой хора и институции, които проверява. Дефинира се, че задължението на Комисията за служебно произнасяне при появата на нови доказателства за принадлежност за проверено лице не е обвързано със задължителна проверка, която тя извършва.

Измененията предвиждат в случай, че се установи, че някое от проверяваните лица е с установена и обявена принадлежност и няма нови архивни документи, комисията да се позове на резултатите от предходната проверка, като разкрие и обяви новото публично качество на провереното лице без ново установяване на принадлежността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във