Параграф22 Daily

§22 Новини

НСО като живковското УБО: Ако сестрите не излязат доброволно, ще ги изнесем!

Няколко медицински сестри останаха барикадирани цяла нощ в сградата на бившия Партиен дом. Преди по-малко от час повечето бяха изведени, само една обаче - Бойка Анастасова, отказа да напусне сградата.

Красимир Станчев - началник на НСО: Ситуацията беше трудна. Дамите се бяха блокирали в залата. Не пожелаха да излязат, форма на гражданско неподчинение. От страна на НСО още в първия момент, когато бях известен за случая, изпратих психолози, които се оказаха не толкова способни да работят с тях, тъй като по отношение на преговорите имаме друг тип хора, но не пожелаха да дойдат. След което се събрахме и тук някакъв състав от резерви. Контролирахме положението, говорихме си с тях, но не желаха по никакъв начин да откликнат на нашите молби. В крайна сметка смея да кажа, че не приключиха в наш интерес нещата.

Станчев каза, че НСО е оставена да предприеме всички мерки. Той е категоричен, че насилие не е имало. 

Още когато вчера вечерта влязохме в стаята, в която заседаваше Комисията по здравеопазване, едната от дамите ме предупреди да не се приближавам, тъй като щяла да скочи от прозореца, каза Станчев. "Тя сама изяви желание да скочи от прозореца", уточни началникът на НСО.

На въпрос дали НСО е изпълнило правомощията си в ситуацията, Станчев съобщи, че в рамките на 12 часа са се опитвали да направят всичко възможно, за да не излизат жените по прозорците.

"Със сигурност и ние имаме грешка, не сме безгрешни хора", допълни Станчев. Ако Анастасова си беше махната салфетката от ръката, щяхте да видите, че тя се е одраскала при дърпането отвън, и не е вярно, че е наранена".

Сега жените би трябвало да бъдат предадени на полицията, а ако доброволно не излязат, ще ги изнесем с няколко колеги, допълни ген. Станчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във