Параграф22 Daily

§22 Новини

НСО не е ВИС или СИК, смята ексвътрешният министър Цветлин Йовчев

Не бива и не може Националната служба за охрана (НСО) да бъде превръщана в частна охранителна фирма или търговско дружество. Това отсече в студиото на bTv бившият вътрешен министър и ексшеф на ДАНС Цветлин Йовчев. Според него действително е нужно преосмисляне и промяна на модела на взаимодействие на НСО с останалите служби, тъй като настоящият модел е бил успешен за 90-те години на миналия век. Явно обаче този модел дава дефекти в момента.

Цветлин Йовчев отхвърли напълно модела, който се предлага от ДПС - охранявани лица да си плащат. Ако лице, което е застрашено, няма възможност да си плаща какво се случва тогава, попита Йовчев по предложенията на ДПС. Според Йовчев недопустимо е и да се предоставя техника на НСО, тъй като дори и автомобилите трябва да отговарят на определени условия и технически параметри.

Бившият вътрешен министър не коментира в детайли идеята на ГЕРБ НСО да мине към Министерство на вътрешните работи, но посочи, че трябва с внимание да се подхожда и към кадрите на службата по охрана, тъй като те минават специфично обучение. Включително и спрямо тях не може да се подхожда с пренебрежение и те не могат да бъдат наемани и освобождавани безразборно.

НСО трябва да има ясна дефиниция за правомощия, задължения и кръг от охранявани лица.Кой ще определя кръга от лица и ще преценява включително и нивото на заплахата - това е важен въпрос, според Цветлин Йовчев, според когото кръгът от охранявани лица трябва да бъде ясно дефиниран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във