Параграф22 Daily

§22 Новини

Нужни ли са промени в Конституцията за ефективна реформа на съдебната система?

"Нищо правно няма в разговора за нова българска Конституция, въпросът не е юридически, а чисто политически. Няма нужда от нова Конституция". Това каза пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет, по повод предложения от ГЕРБ проект за нова Конституция. "В нашето общество има теми, които винаги могат да се актуализират и да се превърнат в нещо като теми-евъргрийни, по които винаги може да се каже нещо ново" – коментира на свой ред д-р Орлин Колев, преподавател в Юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски“, експерт по конституционно право, в предаването "Законът и Темида".

"Споделям мнението на г-н Вълчев, че повдигането на въпроса е политически акт, но има и някои юридически аспекти." – казва д-р Колев. Колкото до идеята Висшият съдебен съвет да се раздели условно на съдебен и прокурорски, д-р Колев поясни, че "Идеята за съдебната власт в системата от държавни органи винаги е била спорна и няма консенсус. Още в сега действащата Конституция се поставяше въпросът къде е мястото на съдебната власт?

Когато говорим за спорове за съдебната власт, имаме предвид най-вече къде е мястото на прокуратурата, защото нейните функции са различни от тези на съда и затова винаги се търси мястото на прокуратурата. И преди е имало идеи прокуратурата да иде в изпълнителната власт, което обаче носи риск от компрометиране на нейната независимост. Друга опасност пък е капсулирането ѝ в нещо само по себе си и превръщането ѝ в държава в държавата. Съдебната власт не бива да е саморегулиращата се отвътре система, трябва да търпи и контрол отвън."

Основният въпрос е как да имаме работеща съдебна система.

Взирайки се в общественото желание, д-р Орлин Колев подчерта, че там най-вече е нужно връщането на доверието в съдебната власт, което минава и през кадровите, както и през структурните процеси. "Реорганизацията на съдебната власт не е панацеята – няколко пъти сме го правили вече. Важно е постигането на баланс между бързината и справедливостта – това би могло да върне доверието в съдебната власт и обществото да остане удовлетворено от функционирането на съдебната система."

Facebook logo
Бъдете с нас и във