Параграф22 Daily

§22 Новини

НЗОК отказва лекарство за ”неправилен” рак

НЗОК отказва да плати за необходимото лекарство на 50 жени, болни от рак на гърдата, защото касата имало сериозен финансов дефицит, а и медикаментът се отпускал за други два вида рак. Онкоболна заяви, че ще пише до всички посланици и ще търси чуждо гражданство.


Вчера Надзорният съвет на НЗОК не прие предложението за включване на рака на гърдата към диагнозите, за които от касата се отпуска безплатно лекарството Афинитор. Предложението беше направено, след като софиянката Диана Борлакова, която от 13 години се бори с рака на гърдата, изпрати до медиите писмо. В него жената разказа за невъзможността тя и останалите 49 онкоболни жени да получат безплатното лекарство, което се отпуска от касата, но само за пациенти с невроендокринни тумори от панкреатичен произход и бъбречноклетъчен карцином.


Причината да не се отпуснат пари на Диана Борлакова е, че цифрата на пациентките, които трябва да се лекуват е 50, а парите са в размер на 730 000 лв. , каза пред Нова телевизия д-р Веселин Иванов, член на Надзорния съвет на НЗОК. Това щяло да доведе до увеличаване на дефицита на Здравната каса, тъй като месечното лечение с Афинитор струва около 7000 лв.


От пресцентъра на Здравната каса изтъкнаха, че и към момента за тази диагноза (злокачествено новообразувание на млечната жлеза) е осигурено съвременно лечение с таргетна терапия, прилагана в болничната помощ, както и с хормонозаместваща терапия при домашно лечение.


Борлакова обаче обясни, че в нейния случай предишните терапии са спрели да дават резултат, докато Афинитор-ът е лекарство от най-новото поколение и с него е постигнала ремисия за няколко месеца. По думите й вчера от НЗОК са издали смъртна присъда на жените, болни от рак на гърдата.


Д-р Иванов пък я посъветва да се обърне към пациентските организации, които могат да я защитят. Той добави, че от касата ще предложат тази точка да бъде преразгледана и да се намерят пари за тези пациенти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във