Параграф22 Daily

§22 Новини

Обезглавени ли са службите за сигурност с акцията "Пет месеца неплатен отпуск"?

"Системата на МВР се политизира много през годините и няма начин което и да е правителство да не започне да чисти тази система, за да я накара да работи в обществен интерес". Този коментар направи пред БНР Тихомир Стойчев, специалист по национална сигурност. Според него е безотговорно поведението на ръководни кадри в системата за сигурност, които са излезли в неплатен отпуск до септември, след като е било назначено служебното правителство: "Може би тези хора ще чакат някакъв реванш в бъдеще при следващо правителство, или ще се опитат съдят държавата за тези свои уволнения, което също е непремерен ход от тяхна страна".

Стойчев коментира, че началниците на служби за сигурност не са успели да изградят система за своевременно разпознаване на опасност: "Ние виждаме задълбочените анализи на чуждите разузнавателни общности. Вземете вече станалите традиция доклади на американската разузнавателна общност - нашата система не е била способна в последните години да роди това и приемайки чужди анализи, сме се лишили в голяма степен от национален суверенитет".

Тихомир Стойчев заяви категорично, че очаква отговорни действия на министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

В предаването "12+3" Димо Гяуров, бивш шеф на Национална служба разузнаване, коментира, че служебният министър има право да избере екипа, с който ще работи в МВР: "Не бих казал, че има голямо основание за чак такива огромни критики спрямо действията на Бойко Рашков. Той има право да се огради с хора, на които има доверие, а тези, на които няма доверие и има съмнение в тяхната лоялност - да ги освободи. Нека си спомним, когато дойде ГЕРБ на власт, чистката в първите дни в МВР беше доста по-голяма".

Според него в последните години държава и олигархия са били сраснати и "имахме държава като онази от преди 10 ноември 1989-а година": "Ако ще правим проветряване, отнякъде трябва да почнем, трябва да почнем с доверието".

Гяуров заяви, че не е съгласен с констатацията на Рашков, че службите за сигурност са обезглавени, тъй като началниците им са излезли в отпуск: "Изглежда странно, че са излезли едновременно и за един и същи срок. Не че нямат право на това, но нямам обяснение защо? Няма никакъв смисъл да се разпространява тезата, че те са излезли в отпуск, защото са притеснени за собствените си постове. И двете агенции - ДАНС и Държавна агенция "Разузнаване" - работят по собствени закони и ръководителите им са гарантирани от мандат, много трудно биха могли да бъдат освободени. Ако действието им бъде окачествено като бойкот, те биха могли да реализират едната от хипотезите, които и двата закона предвиждат за освобождаване, за действия, които накърняват престижа на агенцията".

Той подчерта, че познава и двамата директори и заяви, че не вярва това да са мотивите им. Димо Гяуров призова да не се бърза със заключенията. Служебното правителство не може да назначи нови хора, които да оглавят службите за сигурност, защото по закон имат мандат, категорично изтъкна той и уточни, че само заместник-директорите могат да бъдат освободени или назначени, но при посочени основания за това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във