Параграф22 Weekly

§22 Новини

Обясниха защо е върнато делото срещу Цветанов за СРС

Адвокатът на Цветан Цветанов разкри с какви мотиви съдът е върнал на прокуратурата делото за незаконно подслушване срещу него.


Миналата седмица Софийски градски съд върна делото, без да оповести мотиви, но неофициално се разбра, че са открити съществени процесуални нарушения и неясноти в обвиненията на ексминистъра и бивши шефове на СДОТО.


Два основни пропуска е допуснала прокуратурата в обвинителния акт, обяви днес адвокатът му Менко Менков, предаде БТА. Сбъркан бил периодът, за който е обвинен Цветанов. Автомобилите за подслушване били доставени у нас през октомври 2010 година, а прокуратурата твърди, че използването им е започнало преди това - още от февруари, уточни защитникът.


От Англия пък, където се прави експертиза по делото, дошъл човек, който казал, че техниката не може да подслушва.


Освен това обвинението твърдяло, че при всяко използване на колите за подслушване - т. нар. кечъри, бившият началник на СДОТО Цветан Иванов е трябвало да издава документ, а Цветанов да го контролира. Такава необходимост не е имало, каза Менков.


Цветанов беше обвинен, че като министър съзнателно е допуснал подчинените му да не изпълнят задълженията си по защита на класифицираната информация и разпоредбите на Закона за СРС. От действията му настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на граждани и тежко уронване на престижа на МВР.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във