Параграф22 Daily

§22 Новини

Обявиха за блажен убития от мафията италиански съдия Розарио Ливатино

Италианският съдия Розарио Ливатино, убит на 37 години от сицилианската мафия през 1990 г., беше обявен вчера за блажен - последният етап преди провъзгласяването за светец от Римокатолическата църква, предаде Ройтерс. Ливатино бе застрелян от група наемни убийци на мафията в колата си, докато пътувал по магистрала в Сицилия. Въпреки рисковете той отказвал да се движи с въоръжен ескорт. Магистратът ръководил множество разследвания срещу мафията във време, когато сицилианските кланове водели истинска война.

Ливатино беше обявен за блажен на литургия в катедралата в Агридженто в Сицилия. По време на беатификацията в църквата беше изложена като реликва стъклена кутия с окървавената му риза. Служейки на общото благо като почтен съдия, който никога не се е поддавал на корупцията, той се стремеше да съди не за да осъжда, а за да реабилитира, заяви папа Франциск след молитвата си. "Неговият пример трябва да бъде за всеки, и особено за съдиите, стимул да са предани защитници на законността и свободата", допълни папата. При посещение в Сицилия три години след убийството на Ливатино, папа Йоан-Павел Втори го нарече "мъченик на справедливостта".

Ливатино беше един от първите магистрати в Италия, въвели мерки като конфискацията на имущество и авоари на мафиотите. Беше разбрал, че това би довело до отслабване на клановете, че така те ще изгубят контрол и обществен престиж, отбеляза Луиджи Чоти, свещеник, известен с борбата си срещу мафията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във