Параграф22 Daily

§22 Новини

Областeн управител дава на прокурор завод ”Полимери”

Областният управител на Варна Иван Великов ще сезира окръжната прокуратура в града за умишлена безстопанственост в девненското предприятие Полимери инвест АД.


По думите му в завода от години има складирани отровни вещества, но не е осигурена необходимата охрана, съобщи БТА.Съоръженията, в които се съхраняват отровите, също не са на необходимото ниво.В завода има близо 2500 кубика трихлоретан, посочи Великов. Той уточни, че в предприятието е имало инсталация за унищожаване на това отпадъчно вещество, само че днес тя е нарязана за скрап.


Областният управител посочи, че в момента трихлоретанът се съхранява в резервоар, който обаче е амортизирал с годините.Всеки теч замърсява почвата, но по-опасното е да не избухне пожар, защото тогава ще бъдат изтровени жителите на цялата област, каза Великов.


Той е разпоредил община Девня да осигури и ремонтира нов резервоар, където да се премести трихлоретанът. По думите му разходите - около 60 хиляди лева, трябва да бъдат за сметка на Полимери инвест АД. Общината трябва да заведе съдебно дело, за да се запорира имущество на фирмата и с продажбата му да се покрият направените разходи, обясни Великов.


Той е написал писмо и до дирекцията на полицията във Варна с искане за осигуряване на охрана на завода.


В края на юни вече имаше един инцидент в неработещия завод Полимери с изтичане на трихлоретан от стара корозирала цистерна. И това не беше първият инцидент, който хвърля в паника местното население.

Facebook logo
Бъдете с нас и във