Параграф22 Daily

§22 Новини

Областният на Пловдив спира "безвъзмездни" договори за почистване на Марица

Междуведомствена комисия с експерти от РИОСВ, Басейнова дирекция и Икономическа полиция започва проверка на четири договора за почистването на участъци от коритото на река Марица, съобщи областният управител на Пловдив Йордан Иванов. Два от договорите са подписани през 2019 година, третия - 2020, а последният от миналата година.

Всички договори са сключени като "безвъзмездни", но за дейностите по укрепването фирмите получават правото да  вземат наносите, а за това не са изготвяни никакви количествени сметки, за да е ясна тяхната стойност. Създава се внушение, че дадена фирма прави услуга на държавата - като за своя сметка почиства коритото на река Марица. Нека е ясно, че това не е така! Наред с дейностите по укрепване на коритото, фирмите изпълнители изземват наносни отложения. Това е и дефакто начинът, по който държавата плаща на фирмите скрито – в правото терминът е „насрещна непарична престация“. Тя е замаскирана като „безвъзмездно изземване на наноси“. Тоест – държавата на практика „плаща“ за извършване на дейности по укрепване в натура, но никой не знае размера, защото няма стойностни сметки за цената на иззетите материали, обясни Йордан Иванов.

Областният управител посочи, че за сключването на тези договори не е имало конкурсна процедура, не е имало състезателно начало, не е имало публичност и прозрачност. Не е известно какъв е принципът, какви са критериите и каква е процедурата за избор на фирмите изпълнители, с които са сключени тези договори. И още – не е ясно какъв е осъщественият контрол на дейността по почистването на реката.

По тези причини  Областната администрация преустановява подписването на каквито и да е било документи по действащи договори и ще търси законен начин за прекратяването им. Назначената проверка трябва да установи какво е свършено до момента по предмета на договорите. Втората задача е да изработи справедлива, законосъобразна методика, по която да се калкулират стойността на строителните работи в полза на държавата и стойността на иззетите наносни отложения в полза на фирмите изпълнители.

Участието на Икономическа полиция е единствено с цел да се гарантира, че в методиката ще се заложи формула, която гарантира държавния интерес, т.е. няма да са налице вреди за бюджета, обясни Йордан Иванов. Междувременно ще се търси законосъобразен и неувреждащ интересите на българските граждани правен способ да сключим договори за почистване на речните корита.

Проблемът с договорите е на институцията, а не на фирмите и не те носят отговорност за създалата се ситуация с действащите договори. Публично-частното партньорство трябва да е прозрачно и справедливо и за двете страни в него, за да е ефективно за гражданите, каза още по случая областният управител. Председателят на нашата общинска организация в Пловдив е млад, енергичен човек и много добре подготвен юрист и съм сигурен, че ще бъде много ефективен при изпълнението на един от основните приоритети на "Демократична България" - борбата с корупцията, каза зам.-председателят на Народното събрание Атанас Атанасов, който присъства на пресконференцията в Областната управа.

В нашата страна се крадат около 10 милиарда лева годишно и това беше потвърдено от международни проучвания. В крайна сметка управлението на страната се състои в това правилно да бъдат употребявани общите ни пари, а не да потъват в джобове, шкафчета и т.н.  Борбата с корупцията е основен приоритет на "Демократична България" и на национално, и на регионално ниво, каза още Атанасов.

Бившият областен управител и настоящ депутат от ГЕРБ Дани Каназирева коментира твърденията на Йордан Иванов. Поздравявам г-н Иванов за това, че е чувствителен по темата за договорите за почистването на река Марица. Още от първия си ден като областен управител се заех с нея, но без тази драматургия, която видях днес. Заварих подписани три договора за почистването на река Марица. Разбира се, че те са безвъзмездни. Облигационните отношения не са перфектни, но това е единствения начин да се сключват договори по Закона за водите, каза Каназирева пред БНР.

Тя уточни, че още навремето е назначила междуведомствена комисия за проверка и е изискала проекти за изземваните наноси и укрепителните дейности. Подписала е и договор за независим инвестиционен контрол от страна на Областната управа, извършено е и геодезическо заснемане.  Исках да ги прекратя, но държавата щеше да бъде ощетена, защото бяха иззети наноси, но без да бъдат извършени укрепителните дейности по речното корито, допълни Каназирева.

По повод договора за коритото на река Марица при Стамболийски, който е бил по време на нейния мандат, Каназирева заяви, че не е влязъл в сила. Свързан е с критична точка от ерозирал бряг при пречиствателната станция, който застрашава депото да се свлече, а това да доведе до голяма екокатастрофа при сметището в Цалапица.  Каназирева припомни, че е подала и сигнал до прокуратурата, но няма представа какво е установило държавното обвинение. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във