Параграф22 Daily

§22 Новини

Областният на София върна решенията на СОС за преименуване на улици

Областният управител на София Иван Кючуков, който е от квотата на "Има такъв народ", върна решенията на Столичния общински съвет, с които знамето на Украйна трябваше да бъде издигнато редом с българското на сградата на общината на ул. „Московска“ № 33, а две места в столицата трябваше да бъдат именувани в знак на солидарност с Украйна. Това става ясно от съобщение на областната управа.

Връщат се решенията за именуване на озелененото пространство между  бул. „Драган Цанков”, ул. „Незабравка“ и ул. “Никола Мирчев”, район „Изгрев“, с името алея „Героите на Украйна", както и наименуване на безименно озеленено пространство между  бул. ‘‘Драган Цанков”, ул. „Латинка“, ул. „Константин Щъркелов“ и ул. „Фредерик Жолио Кюри“ с името площад „Борис Немцов“.

Решението е взето съгласно правомощията на областния управител, на база описаното в закона и стотиците сигнали на граждани постъпили в Областна администрация на област София, се казва в съобщението. От извършен преглед на законосъобразността се е установило, че са допуснати съществени нарушения на материалноправните разпоредби на законите, които водят до цялостно опорочаване на въпросните актове на Столичния общински съвет, казват още от управата.

Предложението за именуване на пространството "Героите на Украйна" бе аргументирано "преди всичко от необходимостта, градът ни да приеме важен символичен акт на солидарност с украинския народ, борещ се понастоящем за своята независимост и териториална цялост, както и в защита на  проевропейската и евроатлантическата си ориентация".

В мотивите за предложението в София да има пространство наречено на името на руския опозиционер, убит в центъра на Москва, Борис Немцов, общинските съветници посочват "нуждата да се изрази солидарност не само с украинския народ, обект на несправедлива и неоправдана агресия, но и с тази част от руското общество, която се противопоставя на войната в Украйна, както и с над 14 000 арестувани по време на протестите в руските градове от Москва до Владивосток, с множеството творци, журналисти, интелектуалци, които рискуват живота и свободата си като публично изказват мнение в подкрепа на прекратяването на войната".

„Време е София да демонстрира своята подкрепа към онези граждани на Русия, които мечтаят и се борят за свобода и демокрация в собствената си страна и заплащат за това с живота си“, се казва в доклада.

Имаше и още едно предложение на независимия общински съветник Методи Лалов. То беше да се преименува ул. "Граф Игнатиев" на ул. "Свободна Украйна".

От БСП се обявиха против предложенията за именуване на пространства. "Новосформираната коалиция в СОС между управляващите от ГЕРБ-СДС и представящите се за опозиция от Демократична България днес дадоха пример за погазване на Наредбите на Столична община". Този коментар направи председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков. И допълни "Допуснем ли да влезем в спиралата на популизма, има опасност на всеки 20 години да променяме имена на улици, булеварди, квартали в зависимост от наложената политическа конюнктура", предупреди той. И допълни: "Никой вече не се съмнява, мисля, че оттук-нататък ще живеем в много бурни и динамични времена, които ще ни поставят пред такива, а и все по-сериозни изпитания. Всеки път ли ще променяме имена на улици, ще измисляме и именуваме на "модерните герои" на времето квартали и градове". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във