Параграф22 Daily

§22 Новини

Областният управител на Пловдив ще сезира Окръжна прокуратура и МВР за незаконно депо за отпадъци в поречието на Чая

Областният управител Дани Каназирева ще сезира Окръжна прокуратура - Пловдив и ОД на МВР за незаконно депо за отпадъци, намиращо се в поречието на река Чая в община "Родопи". По думите й депото, което е на площ от 40 дка в землището на село Ягодово, работи от 4 години и е свързано с нерегламентираното сметище върху дигата на реката край село Катуница, община Садово.

Теренът се простира върху 6 имота, 5 от които са частна собственост и един общинска, добави Каназирева. Тя посочи, че доставката на строителни и промишлени отпадъци е ставало организирано и на цена с пъти по-ниска от тази на законното сметище. Областният управител потвърди, че с отпадъците са се засипвали огромни дупки в реката и по дигата, образувани от незаконно добиване на инертни материали, като периодически се запръстявали. На места депата са достигнали до 7 метра височина.

Изследване на водата в реката не е показала наличие на опасни вещества от депонираните отпадъци, каза директорката на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Цветелина Кънева. Предстои да бъде анализирано мястото, откъдето да се вземат проби за оценка на подпочвените води.

Най-важно е да се установи нарушителят и той ще понесе всички санкции на законите, свързани с казуса, в това число и сериозна наказателна отговорност, обобщи Дани Каназирева. Тя добави, че в случая няма закон, който да не погазен.

След приключване на следствените действия, от Напоителни системи са поели ангажимент да почистят дигата на река Чая при Катуница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във