Параграф22 Daily

§22 Новини

Обмислят по-добра защита при фалит на туроператор

Министерството на туризма ще предложи законодателни промени, които да осигурят по-добра защита на потребителите при неосъществяване на платена организирана екскурзия и фалит на туроператори, съобщиха от министерството.  Причината е пореден случай преди почивните дни, когато туроператор остави 300 души без почивка. Министерството на туризма е поискало да бъде наложена имуществена санкция на фирмата, тъй като не е уведомено от нея за започнатата процедура по несъстоятелност, съгласно Закона за туризма.

На 29 април туристическият агент "Арайвалс- Иди" ООД е изпратил уведомление до своите партньори, че не може да изпълнява дейността си и започва процедура по несъстоятелност. Веднага е установен контакт с Комисията за защита на потребителите и са изпратени на място експерти на Министерството на туризма.

Установено е, че за предстоящите празници са продадени туристически пакети за Сардиния, Италия (160 души); Римини, Италия (45 души) и Лефкада, Гърция (80 души), които пътувания няма да се осъществят.

Предвидена е среща с представители на браншови организации, за да се обсъдят предстоящите промени. Уведомена е и Комисията за финансов надзор, за да бъдат проучени възможностите за подобряване на условията при сключване на туроператорска застраховка и механизмите за прилагането й в подобни случаи, както и за по-ефективен контрол в сектора.

Фирмата има сключена застраховка "Отговорност на туроператора", валидна до 8 юли 2015 г. с лимит на отговорност 900 000 лв. Проверката по случая продължава.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във