Параграф22 Daily

§22 Новини

Обновеното общежитие в Разделна е с капацитет до 276 лишени от свобода, новите килии са в съответствие с европейските стандарти

„Министерството на правосъдието ще продължи  екшън плана за подобряване на материалните условия в местата за лишаване от свобода като необходима предпоставка за хуманното третиране на закононарушителите и гаранция за спазване правата на човека. До 1 декември т.г. България трябва да изпълни препоръките на комитета против изтезанията и Европейския съд по правата на човека в тази връзка.“ Това заяви днес заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова при откриването на обновеното затворническо общежитие в с. Разделна към затвора във Варна. Заместник-министър Филипова посочи още, че съвместно с европейските партньори,  МП  ще насочва усилия и ресурс към модернизиране на материалната база на затворите и привеждане на жилищните, битовите и общите помещения в съответствие с международните стандарти. На официалното откриване днес присъстваха още временно изпълняващият длъжността главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ Свилен Цветанов, Линда Еврик- служител за връзка по въпросите на полицията и митниците в Посолството на Кралство Норвегия у нас, началникът на затвора във Варна Йордан Йорданов, представители на местната изпълнителна власт, магистрати.

Капацитетът на модернизираното затворническо общежитие в с. Разделна е до 276 лишени от свобода, стана ясно след официалното откриване на обекта. Предвижда се общежитието в Разделна да разтовари един от най-пренаселените затвори у нас – този във Варна, като в него ще могат да бъдат преместени около 100 лишени от свобода, които в момента търпят наказанието си във Варненския затвор. Финансирането на обекта от 1 686 907 лв.  идва от Норвежкия финансов механизъм, по проект „Подобряване на стандартите в затворите и арестите чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права”. Партньор е Съвета на Европа.

Преди ремонта общежитието във варненското село разполагаше с 24 спални помещения, Разделна има 68 обновени килии със самостоятелни санитарни възли. Спалните помещения са с нова PVC дограма, а за всеки лишен от свобода са монтирани шкафче, закачалка за дрехи и маса с табуретки. Вратата на всяка нова килия е снабдена с многофункционална брава с възможност за командване от централизирана система на етажа.

Освен преустрояването на килиите, е извършен основен ремонт на общата баня и съблекалня, както и на бръснарницата и пералното помещение. В общежитието е изградено и ново бойлерно помещение, а бани с мивки има на всеки един от трите жилищни етажа.

Направен е основен ремонт на целия покрив. Изградени са стаи за групова работа и павилион за постовия надзирател, оборудван с всички необходими средства за управление по сигурността на етажа.

От днес за лишените от свобода в Разделна ще се хранят в изцяло ремонтирана затворническата столова, с ново обзавеждане и подновен кухненски блок.

Проект „Подобряване на стандартите в затворите и арестите чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права“ продължава до 30 юни 2016 г. Основната му цел е да приложи националните и европейските стандарти за осигуряване на материално-битови условия за лишените от свобода при определени инфраструктурни обекти.

До момента по проекта са завършени дейности, сред които: модернизираният медицински център и детската ясла към затвора в Сливен, реновираната  сграда на Областната служба „Изпълнение на наказанията“ -Шумен, обновеният Учебен център на ГДИН в Плевен, ремонтираните помещения в психиатричното крило на Специализирана болница за активно лечение на лишените от свобода към затвора в Ловеч и др.

Предстои откриването на първото ново затворническо заведение с повишени изисквания към охраната - затворническо общежитие от закрит тип в село Дебелт, като очакванията са в него да могат да бъдат преместени около 400 лишени от свобода, които търпят наказанието си в Бургаския затвор. До месец в Стара Загора ще приключи и първият основен ремонт от откриването на затвора през 1932 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във