Параграф22 Daily

§22 Новини

Оборудвана нелегална фабрика за производство на цигари е разкрита в село Желязно, Пловдивско

"Разкрита е поредната модерна фабрика за незаконно производство на цигари, този път с марка “Marlboro”!". Това съобщи в туитър главният прокурор Иван Гешев, който пристигна на мястото в с. Желязно, заедно с  главния секретар на МВР Ивайло Иванов, апелативния прокурор на Пловдив Тодор Деянов, окръжния прокурор  Румен Попов и директора на ОД на МВР  ст. комисар Йордан Рогачев.

Разкритието е дело на местното полуцейско управление. При извършена рутинна проверка на служител на ОД на МВР-Пловдив на 7 октомври в землището край  селото, е разкрито модерно оборудвано помещение, подготвяно за пълния цикъл на производство на цигари „Марлборо“. Цехът се е намира в бивш стопански двор в края на селището. Откритите  машини, монтирани в поточна линия, са нови и от най-висок клас. Във фабриката е имало обособено и специално помещение за предварителна обработка и рязане на тютюн. Намерени са  множество кашони с надпис „Филтър“, картонени изрезки за цигари „Марлборо“,  листове за опаковки, коркофан, ципер, тютюн и други консумативи.

Според първоначалните данни, участниците в производството са работили в строга конспиративност и всеки от тях е имал определени отговорности. На територията на фабриката са осигурени битови условия за работниците - спални и сервизни помещения. Сградата е шумоизолирана и със затъмнени прозорци.  В отделно помещение е поставен локален генератор.

В Районна прокуратура – Пловдив е образувано досъдебно производство  по чл. 234 ал. 2 от НК – престъпление по чл. 234 ал. 4 вр. ал. 2 от Наказателния кодекс. Има един задържан, като  предстои арестуването на негов втори съучастник в нелегалното производство на цигари. Други трима са обявени за общодържавно издирване от  МВР. Продължават да се извършват огледи, претърсвания и изземвания, разпити на свидетели, като предстои да бъдат назначени съответните експертизи.

По информация на главния прокурор, с тази акция  са предотвратени щети за милиони за бюджета от неплатени акцизи. Село Желязно е в община "Марица".  По неофициална информация, разкритата нелегална фабрика се е помещавала в имот на човек от селото, наследен след смъртта си от своята дъщеря. Впоследствие тя е отдала складовото помещение на наематели, които вероятно са организирали нелегалното цигарено производство. Според местни жители, наетите работници са външни хора, понеже никой в селото не е знаел за съществуването на цигарената "фабрика".

Разследването  продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във