Параграф22 Daily

§22 Новини

Обраха парите и златото на смолянски лихварин

Неизвестни лица са нахлули в къщата на смолянския бизнесмен Здравко Беширов – Японеца, и са го ограбили. Информацията е потвърдена от шефа на Областната дирекция на МВР ст. комисар Костадин Пачеджиев. „Образувано е досъдебно производство. Работим усилено за издирване на извършителите”, е заявил Пачеджиев.

Обирът станал през почивните дни в къщата на Беширов на ул. „Маестро Георги Атанасов“ в Смолян. По това време стопаните били извън града. Бдителен гражданин подал сигнал в полицията, учуден, че дълго време входната врата била отворена. По непотвърдена информация крадците действали професионално.

Един от тях прескочил оградата и отключил вратата отвътре. Открадната е огромна сума пари, говори се за шестцифрена сума, както и над 10 килограма злато. Здравко Беширов има влязла в сила от 2018 г. условна присъда за лихварство. Разследването срещу него започна през 2012 г., след серия от жалби на Съби Хаджиев – първият осъден за лихварство в Смолянско. Досъдебното производство бе прекратявано няколко пъти, но тръгваше наново след поредното писание на Хаджиев.

През юни 2016 г. Беширов бе признат за виновен от Окръжния съд в Смолян, че е предоставял кредити срещу лихва на девет човека и оправдан за още двама. Получените заеми трябвало да се върнат с договорена месечна лихва между 6, 67% и 20%, а най-високата лихва била на Съби Хаджиев – 33,33%. С това е причинил вреда в размер на 35 781,75 лева. През 2018 г. Върховният касационен съд потвърди присъдата.

Акция „Лихвари“ в Смолянска област бе проведена през 2012 г. Сред арестуваните беше и Любен Марангозов от Неделино, който избяга от полицията и се “покри“ в Англия. Срещу него така и не можа да приключи досъдебното производство

Facebook logo
Бъдете с нас и във