Параграф22 Daily

§22 Новини

Обраните депозанти в украинската ТБ "Делта банка" са блокирали Институтска улица в Киев

Около 100 измамени депозанти в затворената наскоро "Делта банка" провеждат акция на протест пред зданието на Националната банка на Украйна в Киев. Протестърите настояват  за отмяна на решението за ликвидация на кредитната институция и за поставянето й под държавен контрол. Хората държат плакати с надписи:"Порошенко, не допускай ликвидация!", "На нас ни трябва национализация". Освен това демонстриращите настояват всички шофьори на автомобили, които минават покрай тях, да свирят със своите клаксони като единствено условие за тяхното пропускане през издигнатите барикади. Освен това те непрекъснато бият с барабани и крещят:"Позор, позор!".

В момента в Украйна се наблюдава истински пик на банковите фалити – непознат за цялата история на страната след получаването на независимост през 1991 г. Така, през 2014 г., са фалирали официално 33 финансови институции, само за първите три месеца на 2015 г. - още 13 трезора. Сред тях са и някои от най-големите кредитни институции като "VAB-Банк", банка "Надра" и "Делта Банк".

Днес освен това стана ясно,че към сигурен фалит се насочват и държавните финанси на Киев. Дефицитът на пенсионния фонд на Украйна достигна 80 млрд. гривни (3,4 млрд. долара). „Пенсионният фонд е пълен банкрут!“, заявил днес министърът на социалната политика на страната Павел Розенко, цитиран от прес-службата на кабинета.

Очаква се Киев отново да поиска нови милиарди долара и и евро от Запада, за да може да поддържа - "поне на системи", своите публични и частни финансови институции и да се разплаща по държавния си дълг.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във