Параграф22 Daily

§22 Новини

Обрат в разследването на убийство в парка в квартал „Бояна”

Обрат в разследването на убийството в парка в столичния квартал „Бояна”. През лятото на миналата година там беше убита жена, докато си почивала на пейка, сочи Нова.

Обвинен в престъплението беше мъжът, с когото Евгения Трайкова живеела на семейни начала. Той прекара седем месеца в ареста. На мястото на убийството обаче, разследващите са открили ДНК на друг човек, който засега се издирва.

На 13 юли 2021 година, 63 годишната Евгения Трайкова е намерена убита на пейка в парка на столичния  квартал „Бояна”. Смъртта й настъпва след удар с камък в слепоочието, показват експертизите. Първоначалната версия на разследващите е, че жената е убита с цел грабеж. Ден по-късно за престъплението е задържан мъжа, с когото Евгения е живеела на семейни начала.

След седем месеца  в ареста,   Христо Христов е освободен,  срещу  най-леката мярка за неотклонение - подписка. Експертизите показали, че по камъка с, който е убита Евгения Трайкова, имало следи от ДНК на друг мъж, засега неизвестен. "Тези месеци ги пожелавам на този, който ме вкара там. Да отиде, да го съдят за това, което не е извършил”, заяви обвиняемият Христо Христов.

Христов е задържан след като очевидец твърди, че го е видял как убива Евгения. Той е и човекът, подал сигнала на телефон  112. Показанията на очевидеца обаче си противоречали, пише в документите от съда. “На местопрестъплението имаше много веществени доказателства, които бяха изследвани с модерни криминалистични методи и се оказа, че няма абсолютно никакви следи от обвиняемия”, поясни адвокатът на обвиняемия Стойко Славов.

Другото подозрение, че Христов може да е извършил убийството дошло от факта, че по дънките му имало следи от кръв. Кръвта обаче се оказала негова, а не на жертвата.

Евгения и Христо живеели на семейни начала повече от 10 години. В деня на убийството, жената отишла на работа и повече не се върнала, разказва Христо. Записи от охранителни камери показвали, че във въпросния ден Христов е излизал само веднъж и то за да отиде до магазина, твърди адвокатът на мъжа. “Със сина на обвиняемия обходихме всеки един възможен маршрут от дома му до тук, констатирахме, че няма как да е дошъл от дома си до парка и няма как да не го е хванала някоя камера. Иззети са камерите от въпросните къщи и полицейските служители не са констатирали Христо Христов да минава от дома му до парка или да се връща от парка до дома му”, обясни защитата на Христов.

Напоследък обвиняемият и починалата жена живеели в разбирателство. В миналото обаче между тях е имало сериозни битови скандали. След единият, Христов е осъден  на пробация. Впоследствие е реабилитиран. Мъжът е осъждан и за убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана и за управление на МПС след употреба на алкохол.

Разследването по случая продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във