Параграф22 Daily

§22 Новини

Обществените поръчки в затворите са проблем

Обществените поръчки са най-големия проблем за местата за лишаване от свобода, призна в национален ефир Мария Павлова, заместник-министър на правосъдието и бивш правосъден министър в първото служебно правителство на президента Румен Радев.

Павлова посочи, че това се отнася за ресорите, за които отговаря.

Четири поръчки са дадени на Държавната финансова инспекция. Към момента те са проверени от вътрешния одит на Министерството на правосъдието, който е констатирал дребни административни нарушения и е дал препоръки, уточни Мария Павлова.

Като програмен ръководител по Норвежкия механизъм Мария Павлова коментира, че има разлика в контрола за разходване на средствата, които идват отвън и върху парите, които идват от държавния бюджет.

По думите й за съжаление там контролът е занижен.

Държавното предприятие "Затворно дело" с решение на Министерския съвет от март тази година ще бъде преструктурирано в еднолично акционерно дружество със 100% държавно участие, обясни още Мария Павлова. Това по думите ѝ ще доведе до "много бързото му ликвидиране, тъй като няма да е конкурентноспособно с оглед много специфичния му предмет на дейност".

Относно условията в затворите Павлова отбеляза, че Софийският централен затвор не е единственият проблематичен, затворът в Пловдив също е пренаселен.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във