Параграф22 Daily

§22 Новини

Община Пловдив съди бивш неин юрист

Бившият общински юрист Величко Апостолов е изтеглил от сметките на общината 86 000 лв. като такси за събиране на дълг от над 20 пъти по-малката сума 4200 лв. Сега той е частен съдебен изпълнител. Общината води дело срещу него, за да си върне парите.

"Настояхме съдът да запорира специалните сметки на Апостолов", обяви шефът на правната дирекция Илиан Иванов, съобщи "Твоят Ден". Съдията по делото Атанаска Букорещлиева е допуснала искането на управата и е насрочила следващо заседание за средата на декември. През август 2009 г. съдебният изпълнител е трябвало да прибере сумата от 4200 лева, която общината дължала на фалиралата фирма за ученическо хранене "Здравец".

По закон обаче Апостолов поискал да присъедини други неплатени сметки на градската управа към държавата. В началото на август 2009 г. НАП издала удостоверение, че няма данни за публични вземания към администрацията. В края на същия месец обаче приходната агенция обявила, че кметството има към нея задължения в размер на 1,929 млн. лева. Съдебният изпълнител веднага депозирал в общината покана за доброволно изпълнение.

През декември същата година НАП издала нов документ, според който дълговете на градската управа нараснали на 3,413 млн. лева. В удостоверението изрично е посочено, че сумата подлежи на корекция. Месец по-късно Апостолов наложил запор върху сметките на общината в размер на 3,413 млн. лева. Върху тях си начислил такси и разноски за 86 000 лева. Впоследствие НАП изпратила писмо до бирника да спре изпълнителното дело срещу градската администрация. Той изпълнил това, но си задържал крупния хонорар.

Накрая уточнената сума, която общината е дължала на НАП се оказала едва 191 000 лева и е била погасена експресно. В резултат приходната агенция издала удостоверение, че кметството няма задължения към държавата. "Апостолов по никакъв начин не е осигурил средства за фиска, за да си начислява такси и разноски в такъв огромен размер", коментира Илиан Иванов.

Първото заседание по делото срещу Апостолов мина преди дни. Съдът допусна искането на общината да бъде наложен запор върху сметките на ответника като обезпечителна мярка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във