Параграф22 Daily

§22 Новини

Общинарите в Созопол ще спазят съдебното решение за крепостната стена

"Длъжни сме да спазим решението на съда, защото собственикът е спечелил делото във връзка с този терен". Това каза пред БНР председателят на Общинския съвет в Созопол Георги Пинелов във връзка с казус отпреди няколко години в Созопол, където част от реставрираната крепостна стена в града трябва да бъде съборена. Според решението на Бургаския районен съд зидът, който е с височина 4 метра, дебелина 1,8 м и попада в частен терен, трябва да бъде премахнат.  Това е емблематична за града крепостна стена, която се е реставрирала повече от 15 години, но още през 2014 година става ясно, че е незаконна в определена част.

"Факт е, че собственикът е спечелил делото, поне на първа инстанция, ако не греша и ние като община сме длъжни да се съобразим с това решение на съда и човекът да си влезе във владение, и да има достъп до южната алея, както е било преди това, ако трябва да бъдем докрай коректни. Аз не знам ще обжалваме ли, в събота съм се запознал с казуса, все още не съм се видял с кмета, за да видя каква е идеята, но предполагам, че дори да се обжалва, вече съдът ще се произнесе, но ако решението е такова, ние сме длъжни да се съобразим с него", посочи още Пинелов в предаването "Преди всички". 

"От друга страна това се превърна в емблематично място за Созопол, южната крепостна стена и кулата към нея, аз тук съм израснал, но е възстановена в този си вид и на тази височина преди 7-8 години, тук преди помня, че имаше двуетажна порутена къща, тук сме играли като деца, но там си имаше проход, който даваше достъп до южната алея. Имахме разговор с Димитър Недев, директор на Археологическия музей, той твърди, че въпреки че не се е виждало от нивото на алеята, във вътрешността е имало зид, от който се е виждало, и вече след това е надстроен, и да речем, ако е бил 0,50 см, се е вдигнал до 4-5 метра.

Аз обаче не съм чел решението на съда, нито съм експерт, каквото и да кажа, нито съм достатъчно запознат в конкретика, аз по медиите разбрах, че става въпрос да се предостави достъп на собственика в рамките на 6 кв. м. Но къде точно е определено? Ще трябва да се реши под каква форма да бъде направен проектът и човекът да си влезе във владение, ако няма обжалване на следваща инстанция".

На въпроса, ако е имало съдебно решение още през 2014 година, според което разрешителното за строеж на тази част от стената не е било законно, защо не са се взели мерки, Георги Пинелов отговори, че с този въпрос трябва да се попита бившия кмет на Созопол Панайот Рейзи, защо не се е съобразил със съдебното решение. 

Пинелов посочи, че очаква и сегашният кмет да се произнесе по казуса. А въпросът ще бъде обсъден и с главния архитект, и с юристите, защото има решение на съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във