Параграф22 Daily

§22 Новини

Общо 12 задържани след футболните хулиганства през уикенда

Петима души, сред които и изпълнителният директор на "Локомотив" София, са задържани за срок от 24 часа. Причината е сбиването на фенове и нападението над представители на ръководството на "Хебър" Пазарджик по време на двубоя с "Локомотив от Втора лига.

Прокуратурата вече е сезирана за казуса и е образувано досъдебно производство за хулигански подбуди. Повдигнати са обвинения на три от лицата. Наложени са парични гаранции - на едното лице е за 2000 лв., а другите двама - по хиляда лева. Отговорността по опазване на обществения ред по време на мача е на организаторите, в случая на клуба - домакин. Частната охрана не е взела адекватни мерки и тя ще бъде обект на проверка, уточни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

В същото време, други седем лица са задържани около дербито между ЦСКА и "Лудогорец" в неделя вечер. “Двама са с наркотични вещества. Две лица са с хладни оръжия, а останалите са без документи и с маски за прикриване на тяхната самоличност. Не мисля, че това е начинът да се участва в едно спортно мероприятие”, разясни Иванов.

"Част от спортните мероприятия в София са с висок рисков фактор", отбеляза на свой ред шефът на СДВР Георги Хаджиев. По време на брифинга стана ясно, че повечето столични футболни клубове имат сключени договори за сътрудничество с МВР, но органите на реда имат право да се намесват и без да има такъв. Преди всяка среща се прави анализ колко рисков е даден мач, за да се обезпечат мерките за сигурност.

Ивайло Иванов бе категоричен, че държавата и МВР в никакъв случай няма да толерират хулиганските прояви по футболните терени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във