Параграф22 Daily

§22 Новини

Общо 17 компании за добив на шистов нефт в САЩ вече са поискали обявяване в несъстоятелност

Хубавите времена за компаниите, производители на шистов нефт в САЩ са в миналото и те се намират под сериозен натиск, заради намаляващото търсене на продуктите им на фона на коронавирусната пандемия и ниските цени на суровия петрол по международните пазари. Вече е известно, че поне 17 от тях са започнали процедура по обявяването на несъстоятелност от началото на годината, съобщава британското икономическо издание Financial Times.

Според изданието общият дълг на тези компании е около 14 млрд. долара, а до края на 2020 г. броят на фалиралите компании може да се увеличи до 73. „В крайна сметка очакваме, че идва вълна от фалити и преструктуриране“, заяви Реджина Мейър, ръководител на отдела по енергетика и природни ресурси на американския клон на швейцарската компания KPMG.

Цената на американския петрол West Texas Intermediate (WTI) вече е по-стабилна, за разлика от стойностите й през април тази година. Но въпреки това в момента WTI се продава за около 30 долара за барел - два пъти по-малко в сравнение с януари и ако това не се промени, през 2021 г. общо 170 производители могат да обявят фалит. Причината е - че продажните им цени са под нивата на добивните и засега изпод от това положение не се вижда.

По-рано американското издание The Wall Street Journal съобщи, че 15-те най-големи американски компании, специализирани в производството на шистов нефт, са намалили бюджетите си за развитие средно с 48%, заради спада в търсенето, причинен от пандемията и факта, че те ще имат нужда от няколко години, за да се завърнат към предишните си нива на производство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във