Параграф22 Daily

§22 Новини

Общо 220 000 лв. глоби за варненски медици

Над 220 000 лева са глобите, наложени от експертите на НЗОК във Варна на неизрядни лекари специалисти за 10-те месеца на годината.От началото на 2014 г. до края на октомври са извършени 217 финансови и още 99 медицински проверки на медиците, които работят по договор с НЗОК, съобщи Дарик радио.

Най-честите нарушения са неспазване на условията и реда за оказване на специализирана медицинска помощ, неизпълнение на пълния обем дейности по програмите за майчино и детско здравеопазване, както и неправомерно изискване на заплащане за дейности, които се поемат по НЗОК. От касата припомниха, че сред най-фрапиращите случаи на злоупотреба е варненски зъболекар, извадил един и същ зъб на пациент в два поредни месеца. Друг негов колега, който също има договор с РЗОК, пък поставил „поставил” пломба на вече изваден зъб на свой пациент.

Сред честите нарушения на работещите със здравната каса стоматолози са, че не вписват в здравноосигурителните книжки на пациентите извършените манипулации, както и това, че отчитат неизвършена дейност, което се установява при проследяване на зъбния статус на пациента през годините.

Facebook logo
Бъдете с нас и във