Параграф22 Daily

§22 Новини

Общо събрание на Европейската мрежа на съдебните съвети

В периода периода 11- 13 юни в Рим, Италия, с домакинството на Висшия съвет на магистратурата на Италия, се проведе 10-то Общо събрание на Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС), председателствано от президента на ЕМСС Пол Гилиган. Участие взеха представители на всичките 17 членуващи организации от Белгия, България, Дания, Франция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Малта, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Испания, Великобритания - Англия и Уелс, Великобритания -Северна Ирландия и Великобритания - Шотландия, както и представители на организации или институции на съдебната власт със статут на наблюдатели на ЕМСС от Австрия, Германия, Унгария, Люксембург, Норвегия, Македония, Швеция и Турция, също и гости от Албания, Босна и Херцеговина, Чешката република, Косово и Молдова.


На Общото събрание присъстваха и Барт ван Лиероп - президент на Консултативния съвет на европейските съдии, и Ивана Борзова - представител на СЕПЕЖ. От страна на Висшия съдебен съвет на България участие в събранието взеха представляващия Соня Найденова, и членовете Милка Итова, Васил Петров и Ясен Тодоров.


В резултат на проведените избори за нови управляващи органи на ЕМСС, за президент беше избран Джефри Вос - член на Съвета на съдиите на Англия и Уелс, чийто мандат започва от 1 януари 2015 г.


За членове на изпълнителния борд с мандат от 2 години бяха избрани Соня Найденова - представляващ Висшия съдебен съвет на България, и представителите на Съветите на Белгия и Полша, а за членове с мандат от 1 година бяха избрани представителите на Съветите на Франция, Италия, Румъния и Испания.


Мандатът на членове на изпълнителния борд започва веднага след провеждането на избора им.


На Общото събрание бяха представени докладите на работните групи по проектите за 2013-2014г. : "Стандарти за разпределение на делата" , "Независимост и отчетност на съдебната власт" , и "Наръчник на ЕМСС" . На обсъждане бяха подложени и стратегическите приоритети и бъдещи проекти на ЕМСС.


Отбелязването на 10-та годишнина от създаването на ЕМСС премина с тържествена сесия за развитието на мрежата от създаването й, както и за ролята на ЕМСС в настоящето и бъдещето за Европейския съюз, с изказвания от Берт ван Делден, генерален секретар на ЕМСС за периода 2004-2008г., Едит ван ден Брук, президент на ЕМСС за периода 2007-2008г., съдия Сюзън Денъм, член на управителния съвет на ЕМСС за периода 2004-2008г., Мигел Кармона, президент на ЕМСС за периода 2011-2012г., Луиджи Берлингер, президент ЕМСС за периода 2004-2006г., съдия лорд Джон Томас, президент ЕМСС за периода 2008-2010г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във