Параграф22 Daily

§22 Новини

Обслужвайки властта, колите на НСО навъртели над два милиона километра през 2020 г.

Автомобилите на Националната служба за охрана са изминали през 2020 г. над 2 000 000 километра, пише в отговор по Закона за достъп до обществена информация на питане от Гражданско сдружение БОЕЦ. От НСО обаче не казват какъв е бил броят на охраняваните лица през изминалата година, а се позовават на закона за службата, който определя правото на държавна охрана.

През 2020 г. колите на НСО са участвали в 17 пътно-транспортни произшествия, като две от тях са се случили по вина на службата за охрана. Няма пострадали държавни охранители и граждани. Става ясно още, че не се пести от допълнителни възнаграждения и награди за гардовете. За постигнати резултати са изплатени отгоре на заплатите 481 961 лв., а по различни поводи са давани награди в общ размер на 88 550 лв. От службата казват, че нямат направени разходи за нови автомобили през 2020 г.

В отговора на НСО се казва също, че през изминалата годината са установени общо 173 случая на Covid-19 сред служителите. За предотвратяване на разпространението на болестта е похарчена немалка сума - 439 686 лв., от които 20 449 лв. за дезинфектанти, предпазни средства и др., 3 577 лв. за наем на термокамери, а останалите 415 560 лв. са за директни плащания към персонала.

Не става ясно колко струва издръжката на охраната на един държавен служител. Службата отказва да предостави тази информация с аргумента, че счетоводната им система не калкулира разходи по отделни лица. "За всяка финансова година със Закона за държавния бюджет се определя разходен таван, разпределен по направления", пише в отговора, като се прави уточнението, че досега не е стояло като задача и изискване да бъдат следени разходите на всяко охранявано лице.

На фона на тази липсва на отчетност на НСО, управляващите решиха да дублират дейността ѝ със звена в МВР и особено чрез новата мегадирекция, обединила жандармерия и барети. Тази седмица беше публикувана за обществено обсъждане Наредба за условията и реда за осигуряване и осъществяване на охрана на лица, от която става ясно, че силовото ведомство вече ще може да пази не само служители в администрацията "при наличието на конкретна застрашеност във връзка с упражняване на функциите им", не само застрашени и защитени свидетели, но и дори президент, премиер и председател на Народното събрание.

Последните трима имат сега задължителна охрана от НСО, което изрично е посочено в устройствения закон на службата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във