Параграф22 Weekly

§22 Новини

Обучават чиновници да не взимат подкупи

Близо 1200 служители на държавната администрация ще преминат обучение, по време на което трябва да развият умения по антикорупционни практики, стана ясно от обявление на Министерски съвет, публикувано в сайта на Агенцията за обществени поръчки.


Борбата с корупцията се декларира като приоритет за България от години, а от 2007 г. напредъкът се следи и от Механизма по сътрудничество и проверка. Но въпреки това корупцията си остава сериозно предизвикателство за страната. Според доклада липсата на санкции често е причина за разпространението на корупционните практики, като се препоръчва да бъдат изградени независими и ефективни институции и съдебна система.


Според обявлението чиновниците ще са от централните, областните и общинските администрации. След като минат курсовете, ще бъдат препитвани с контролни тестове, за да докажат придобитите умения. В резултат на обучението те ще трябва да стопират корупцията при предоставянето на административни услуги и функционирането на регулаторните режими.


Обучението ще струва 283 333 лв. без ДДС. Средствата са от Оперативна програма "Административен капацитет".


Общо ще се проведат 38 курса - в София, Пловдив, Шумен, Стара Загора, Велико Търново и Плевен. Всяко обучение ще трае по 3 дни, като държавните служители трябва да бъдат настанявани в минимум 3-звездни хотели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във