Параграф22 Daily

§22 Новини

Обувна фирма от Дупница е в процедура за обявяване в несъстоятелност

Четвърта фирма за саи за обувки в Дупница е в процедура за обяваване в несъстоятелност заради неизплатени заплати на шивачките, казаха трудови експерти. Досега две фирми за обувки, собственост на италианци бяха обявени в несъстоятелност, а на работниците беше изплатено по фонда за принудителни вземания. В процедурата е още една италианска фирма. 

Поредната фирма в шивашкия сектор за обувки в Дупница, която е в процедура по несъстоятелност, е на българин, но производството е било свързано с вноса на материали за обувки на ишлеме от Италия. При Covid-кризата и затварянето на границите доставката на метиарили за цеховете и в Дупница от Апенините беше нарушена. 

Собствениците на фирми спряха да плащат заплати на шивачките - въпреки предписанията и санкциите от страна на Инспекцията по труда. 

По правило съкратените или напусналите сами шивачки веднага започват работа в други цехове, много често те пак са на италианци, които от двадесетина години имат бизнес за обувки заради ветината работна ръка в Дупница и района.

Facebook logo
Бъдете с нас и във