Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвинен за опит за убийство на Пеевски осъди прокуратурата

Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 2500 лева на Георги Христов, който преди 8 години беше задържан и обвинен за кратко в опит за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски, показа проверка на „Лекс“. Това става ясно от решение на Софийския апелативен съд (САС), в което е отбелязано, че обезщетението е по-голямо от обичайното заради по-високата обществена значимост на деянието, за което Христов беше обвинен.

През юни 2014 г. Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев бяха арестувани и обвинени за опит за убийство на Пеевски. Тогава от прокуратурата съобщиха, че месец по-рано тримата подготвяли атентат, като се свързали с охранители на депутата и им предложили пари, за да им дадат информация за движението му. Те обаче издали плана и последваха арестите.

Христов, Върбанов и Методиев бяха арестувани за 72 часа, а съдебното заседание за постоянното им задържане беше проведено в МВР-болница, защото Методиев беше в прединфарктно състояние. В крайна сметка съдът нареди тримата да бъдат незабавно освободени, защото няма нито едно доказателство, което да ги свързва с повдигнатото обвинение.

За да бъде налице правна квалификация по чл. 115 вр. чл. 18 ал.1 НК е необходимо извършителят, или извършителите да са предприели действия по стартиране на изпълнението на деянието и съответно, то да е останало във фазата на опита – довършен или недовършен. В конкретния случай, обаче, не се е установило по какъвто и да е начин тримата да са предприели действия по осъществяване на опит за убийството на Делян Пеевски, нарушавайки неговия телесен интегритет„, се казваше в определението на градския съд, което първоначално прокуратурата обяви, че ще протестира, но след това тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров каза, че държавното обвинение е допуснало грешка и разследването трябва да бъде прекратено.

Официално обаче то продължи повече от 3 месеца, тъй като първоначално прокуратурата го прекрати поради недоказаност, а след обжалване на обвиняемите, съдът посочи, че всъщност в случая липсва престъпление. Още тогава Христов се закани да съди МВР и прокуратурата за незаконното задържане и обвинение.

Проверка на „Лекс“ показа, че още миналата година той е осъдил МВР за ареста си, като е претендирал обезщетение от 100 000 лева, но заради краткото задържане и липсата на доказателства за понесени по-тежки от обичайните вреди, Върховният административен съд му е присъдил 200 лева.

Преди две години Георги Христов е завел иск и срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавната и общините за вреди (ЗОДОВ), като е искал да бъде обезщетен с 400 000 лева за незаконното обвинение.

В жалбата си той пише, че от момента на задържането му до отвеждането му в прокуратурата не му били давани вода, храна, цигари и лекарствата за диабет и високо кръвно. Заради това колабирал в кабинета на следователя и се наложило да викат линейка. От стреса зрението му се влошило, получил усложнения и на диабета, от който страдал. Освен това Христов посочва пред съда, че до края на живота си ще остане известен в обществото като „убиецът на Пеевски“.

Повод за определението пък стана изказване на депутата от ДПС, който непосредствено след освобождаването на тримата задържани заяви: „Ако бях приятел на съдебната власт, надали моите убийци днес щяха да бъдат пуснати на свобода“.

Миналата година градският съд осъди прокуратурата да плати на Христов обезщетение от 2500 лева и още 500 лева за незаконното задържане.

И прокуратурата, и Христов обжалваха решението на СГС. В началото на тази година съставът на апелативния съд с председател и докладчик Иванка Ангелова е обезсилил решението на градския съд в частта, в която прокуратурата е осъдена да плаща и за незаконното задържане. От решението на САС става ясно, че Христов не е претендирал осъждане на прокуратурата за това нарушение, тъй като за него е водил отделно дело срещу МВР и съдът приема, че решението на първата инстанция в тази част е недопустимо, тъй като е по непредявен иск.

Относно обезщетението за морални вреди от незаконното обвинение, апелативният съд се позовава и на заключение на съдебномедицинска експертиза от първата инстанция, според която заболяванията на Христов са отпреди обвинението и няма данни да са свързани с него.

Така втората инстанция приема за справедливо присъденото му обезщетение от 2500 лева, като отбелязва, че продължителността на делото е много кратка и е било само на досъдебна фаза, а още в началото му Христов е бил освободен от ареста и не му е налагана друга мярка за неотклонение. Съдът отхвърля и възраженията на прокуратурата, като посочва, че все пак Христов е бил задържан за 72 часа и обвинен в изключително тежко престъпление.

„Следва да се има предвид, че така определеното обезщетение е по-високо от обичайно присъжданите при такава кратка продължителност на наказателното производство, поради съобразяване от съда на по-високата обществена значимост на деянието, за което е повдигнато обвинение, а именно – опит за убийство на високо поставена обществена личност, което неминуемо привлича още по-сериозно общественият интерес и ангажираност на държавната репресия“, мотивира се апелативният съд.

Решението му не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във