Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвинени за ОПГ за задгранична търговия с бебета са задържани

В изпълнение на издадена от Специализирана прокуратура Европейска заповед за арест, в германския град Нойнкирхен, провинция Саарланд, са задържани двама български граждани – съпрузите В.П. и К.П. Те са привлечени като обвиняеми от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за търговия с новородени бебета на територията на Гърция.

За участие в групата е привлечен и В.А. (син на К.П.). Той е задържан на българска територия от служители на ГДБОП и в момента е в следствения арест с най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", определена му от Специализирания наказателен съд. С постановления на наблюдаващ прокурор на В.П. и К.П. е наложено задържане за срок до 72 часа с цел довеждането им пред съда, след като бъдат предадени на българските съдебни власти.

Тримата участници в групата набирали в различни селища на страната бременни жени, склонни да продадат зад граница новородените си деца срещу обещано възнаграждение – най-често между 5000 и 7000 лева. Впоследствие жените били превеждани в Гърция с микробус и настанявани в едно и също жилище в столицата Атина. Дни след раждането на децата, те били продавани на местни търговци, за които се предполага, че е възможно да са част от международна мрежа за търговия с бебета.

Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че престъпното сдружение е започнало дейността си през 2015 г. До момента са установени 9 жени - всичките малоимотни, чиито деца са били родени и продадени в съседна Гърция. Предстои двамата обвиняеми, задържани в Германия, да бъдат предадени на българските съдебни власти.

Наказанията, които могат да получат за извършените престъпления, съгласно чл. 159 от НК, са от 5 до 15 г. лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото им имущество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във