Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвинението поиска 15 г. затвор за Жоро Милионера

Прокуратурата поиска 15 години затвор за охранителя Георги Енев, който на 22 юни м. г. задигна 1 470 000 лева от инкасо автомобил на фирма G4S. Днес делото тръгна на втора инстанция, след като в края на юли Енев бе осъден на 8 г. затвор от Окръжния съд.


Пред окръжните магистрати подсъдимият се призна за виновен и процесът се гледа по съкратеното производство. Така присъдата на Енев бе намалена с 1/3 и той получи 8 години затвор. Зам.-апелативният прокурор Божидара Попова обаче оспори обстоятелствата, приети за смегчаващи от Окръжния съд, и поиска апелативните магистрати да постановят нова присъда в размер на 15 години затвор. Според държавното обвинение присъдата от 8 години затвор е твърде ниска.


Срещу Енев, когото медиите кръстиха Жоро Милионера, бе повдигнато обвинение, че като длъжностно лице - охранител-инкасо и ръководител екип е присвоил 1 471 058,52 лв., собственост на три банки и на охранителното дружество. Парите са му били връчени в качеството на длъжностно лице да ги пази и управлява, а длъжностното присвояване е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.


Адвокатът на Георги Енев, Георги Кутрянски подчерта пропуските на охранителната фирма, които са дали възможност за планиране и осъществяване на престъплението. Самият Енев за пореден път не каза нищо в съда. Досега той проговори само в Окръжния съд, когато призна вината си. Що се отнася за липсващата все още сума - близо 1,5 млн. лв., тя продължава да бъде обект на разследване на пловдивската полиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във