Параграф22 Weekly

Шок:

Обвинените за кокаина у нас остават на свобода

Двамата обвиняеми за превозването на 3-те тона кокаин на кораба Свети Николай - Дойчин Дойчев и Руслан Колев остават на свобода, след като прокуратурата не подаде протест срещу решението на съда да бъдат пуснати от ареста.nbsp; nbsp;


Очакваше се днес Апелативният специализиран наказателен съд да разгледа мерките за неотклонение на двамата, които бяха освободени на 20 август от първоинстанционния специализиран съд. Магистратите изтъкнаха, че липсват доказателства за наличие на организирана престъпна група с участието на собственика на кораба Дойчев и заподозренияnbsp; като организатор на транспорта на кокаина Колев. Оказа се, че спец-прокуратурата е на същото становище, както заяви нейният шеф Светлозар Костов. Съгласни сме с изводите на съда, ако не с всички, поне с повечето, затова няма протест, каза той.


По повод решението на прокуратурата адвокатът Колев Христо Ботевnbsp; коментираnbsp; че очевидно прокуратурата е съобразила, че към момента все още не е подготвена да иска задържане под стража за клиента му. Най-вероятно ще се подготвят, каквито са и изявленията, каза Ботев. Не съм изненадан от това, защото това е единственото правилно решение към момента. Нека да се подготвят разследващите, посочи адвокатът.


Вътрешният министър Цветан Цветанов продължава и днес визитата си в Испания, където разговаря с колегата си Хорхе Фернандес Диас във връзка с разследването на испанските служби по случая. МВР-шефът е категоричен, че нашите власти имат доказателства, че част от моряците са били замесен в трафика на кокаин. Имаме безспорни доказателства за част от екипажа. За другите се надявам, че няма да има доказателства, с които да се докаже тяхната съпричастност, заяви министърът. Според него собственикът на кораба bdquo;Свети Николай Дойчин Дойчев се е познавал от доста време с Евелин Банев-Брендо, който пък е обвинен за трафик на тонове кокаин в Италия. След две седмици у нас ще дойдат испански детективи, за да продължат разследването си.


Основната задача на разследващите екипи в България и Испания е да бъдат установени по-горните нива в организацията на този трафик. Българските моряци са задържани с постоянна мярка и са настанени в арест в Кадис. nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във