Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвиняем за измама е предаден на съд от Софийска районна прокуратура

Софийска районна прокуратура предаде на съд обвиняемия Д.Р. за това, че с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у две лица, като формирал у тях неверни представи и проявил активност с цел утвърждаването им, с което причинил на пострадалите имотна вреда в размер на 5310 лева, деянието е извършено в условията на повторност и случаят не е маловажен - престъпление по чл.210, ал.1, т.4, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 28, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от НК.

Пострадалата С.Л. имала проблем с автомобила си. В тази връзка, чрез форум в интернет, тя се свързала с обвиняемия Д.Р., който се представил за автомонтьор. На 31.05.2019 г. С.Л. се срещнала с Д.Р. в гр. София. Той направил оглед на автомобила. След което, с цел да набави за себе си имотна облага, заблудил С.Л., че ще оправи автомобила ѝ. Още същия ден С.Л. превела поисканата ѝ сума за ремонт по банков път по посочена от обвиняемия сметка. Но Д.Р. така и не извършил ремонта.

Въпреки това обвиняемият и С.Л. продължили да комуникират. Д.Р. успял да формира неверни представи у С.Л., че детето му е болно, че то е в болница, както и че е в критично състояние и са му необходими пари за лечението му, без в действителност детето му да е било болно. С.Л. повярвала на обвиняемия и през месец юни 2019 г. неколкократно предала на ръка на обвиняемия различни парични суми, както и превела различни парични суми по банков път по сметка, посочена от Д.Р.

Междувременно обвиняемият заблудил С.Л., че автомобилът ѝ се нуждае от ремонт, и в тази връзка са му необходими пари за смяна на части. Д.Р. изобщо не е имал намерение да закупи или да подмени части по автомобила. Вследствие на това, С.Л. превела по банков път още пари на Д.Р. По този начин обвиняемият причинил на С.Л. имотна вреда в общ размер на 4860 лева.

В началото на 2019 г. Й.Й. се свързал с Д.Р., през форум в интернет, тъй като търсел нов двигател за автомобила си. В разговор по телефона обвиняемият успял да формира неверни представи у Й.Й., че има приятели в чужбина и може да му намери двигател. Д.Р. поддържал тази представа у Й.Й. до началото на месец март 2019 г. Казал му, че е намерил двигател, но е необходима сумата от 300 лева като капаро. В действителност Д.Р. не е имал намерение да изпълни обещаното. Вследствие на това, при проведена среща Й.Й. дал на ръка на Д.Р. сумата от 300 лева. На 25.03.2020 г. в телефонен разговор Д.Р. поискал още 150 лева за транспорт на двигателя, без да има намерение да го достави. След направена уговорка между двамата, Й.Й. превел по банков път на Д.Р. посканата сума. По този начин обвиняемият причинил на Й.Й. имотна вреда в общ размер на 450 лева.

По случая било образувано досъдебно производство, в хода на което било установено, че Д.Р. е осъждан. Спрямо него била взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 2000 лева. Предстои делото да продължи в Софийски районен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във