Параграф22 Daily

§22 Новини

Обвиняем за купуване на гласове в монтанското село Ерден отива на съд

Районна прокуратура-Монтана внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу С.И., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление против политическите права на гражданите.

На 13 ноември тази година обвиняемият С.И. срещнал познат в центъра на с. Ерден, област Монтана. Поинтересувал се дали ще гласува на предстоящите изборите за народни представители от 47-ото Народно събрание и за президент и вицепрезидент на Република България. Той отговорил утвърдително, при което обвиняемият му дал 50 лева, за да гласува за посочения от него номер в бюлетината. На следващия ден мъжът упражнил избирателното си право по искания от С.И. начин.

В деня на изборите, 14.11.2021 г., обвиняемият С.И. бил в кафене в с. Ерден. По време на разговор се разбрал с жителка на селото да даде избирателния си глас в полза на определена политическа партия и кандидат-президентска двойка, като посочи казаните от него номера. Жената изпълнила договорката, като отишла до секцията и гласувала. Връщайки се в заведението, С.И. й дал 50 лева в присъствие на съпруга й. Той на свой ред се поинтересувал дали и на него няма да му бъде платено, за да даде избирателния си глас за конкретна партия. Обвиняемият му отказал с обяснението, че „много говори“.

Ядосан от пренебрежителното отношение, мъжът разказал на полицейски служител за случилото се.

В хода на разследването е било установено, че по време на предходните избори за 46-ото Народно събрание, проведени на 11 юли 2021 г., обвиняемият дал сумата от 80 лева на две лица, за да упражнят избирателното си право за партия, обозначена с конкретен номер в интегралната бюлетина. Те взели парите, след което посетили избирателна секция. При гласуването обаче дали гласа си за друга партия.

Свидетелите по делото са дали показания пред съдия в Районния съд в Монтана.

Предстои делото срещу осъждания по-рано С.И. да продължи в съда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във